5 vragen aan organisator Exventure aka Alex Schuttert

Ook de evenementenbureaus hebben het in deze tijd niet makkelijk. Laten we eens beginnen bij wat ons als mountainbikers aangaat. Exventure is een organisatie bureau wat zich heeft gespecialiseerd in adventure sports en aanverwante evenementen die te maken hebben met het buitensporten. Exventure is organisator van Beachrace’s, Surf evenementen, de Nieuwjaarsduik en vooral niet te vergeten mountainbike evenementen. Alex Schuttert is eigenaar van Exventure wat als zodanig ook nauw verweven is met de mountainbike sport. Even ter herinnering het roemruchte AA drink team waar Alex samen met broer Martin de drijvende krachten waren. Ondergetekende heeft overigens 2 jaar onder hun vlag gediend. 5 vragen dus aan een organisator in deze moeilijke tijden.

 
 
   

 1 Een evenmentenbureau hebben is in deze tijd geen pretje als je ook in het mountainbiken actief bent. Hoe ervaren jullie deze tijd.

Alex Schuttert; Het is een bijzondere tijd. Er zijn veel mensen met ziekte en overlijden in hun directe omgeving en dat is natuurlijk leed van een andere orde, laat dat duidelijk zijn. Wij willen graag organiseren, maar mogen niet. We willen alternatieven oplijnen, maar data in de toekomst en wat je dan zou mogen zijn onzeker. Ook zitten we met de XLC 3 Nationscup in Belgie en Duitsland. Deze landen hanteren weer net andere regels dan Nederland. Het is dan dus erg lastig werken, we kunnen ons ei niet lekker kwijt om eerlijk te zijn. Maar dat geldt natuurlijk op het moment voor veel mensen, zowel qua werk als prive. Toch willen we niet bij de pakken neerzitten en er het beste van maken. En we fietsen zelf weer wat meer, solo natuurlijk. Volle benen legen het hoofd. 

2 Als liefhebber en organisator van de mountainbikesport  wedstrijden hebben jullie alles moeten cancelen wat er gepland stond. Wat brengt dat bij jullie teweeg. 

Alex Schuttert; Er zijn een aantal aspecten: Voor de atleten is het natuurlijk een enorme domper. Een hele winter hebben ze het beste van zichzelf gegeven om maximaal voorbereid aan de start van het seizoen te beginnen, en nu is de vraag wanneer de eerste wedstrijd gaat plaatsvinden. Dat is natuurlijk ontzettend balen als je zo gepassioneerd aan je doelen werkt. Mijn respect voor degenen die het heilig vuur kunnen laten branden is dan ook groot. Talent is veel, karakter is alles, helemaal in een sport als mountainbike. Dan wedstrijden die moeten annuleren of verplaatsen. Met verplaatsen doe je eigenlijk al het werk dat je al gedaan hebt nog een keer. Maar naar welke datum ga je verplaatsen? Wat kunnen en willen overheden met vergunningen? Wanneer kan en mag je wel organiseren? Die beslissing is niet aan ons. We lijnen alternatieven op achter de schermen, maar wat gaat de regering besluiten? Wij zijn met sportevenementen op onze schaal natuurlijk niet de zogenaamde ‘superspread-events’. Ik hoop dat dat verschil met bijvoorbeeld festivals gezien wordt, en dat we toch op niet te lange termijn, hetzij met aanpassingen, bijvoorbeeld publiek dat onderling en tot het lint afstand houdt, mogen organiseren. Het brengt dus een hoop chaos teweeg, die we toch proberen te laten resulteren uiteindelijk in mountainbike events. 

3 Sponsoren staan normaal al niet in de rij opgesteld, is het lastig om nu alles rond te krijgen. 

Alex Schuttert; Over het algemeen kunnen we sponsoren goed interesseren voor de mountainbikesport. Met video’s en online content weten we goed bereik te realiseren. De meeste evenementen hadden we al rond. Nu kunnen we door de situatie helaas nog niet leveren wat we de sponsoren hebben beloofd. Dat is natuurlijk vervelend, en daar moet je open met je sponsors over spreken. Zij snappen dat natuurlijk, zitten met hun bedrijf, afhankelijk van het soort bedrijf, ook in vervelende situatie’s. Daarnaast werken we er hard aan zoveel mogelijk van het geplande programma toch te kunnen realiseren. Voor de deelnemers, voor de sport, voor de sponsoren en natuurlijk ook voor onszelf. We spreken ook met sponsoren die juist nu zich hard willen maken voor de sport. Want wat heb je bijvoorbeeld aan een team als er geen wedstrijden zijn waarop ze in actie kunnen komen? Ik verwacht wel dat organisatoren het taai krijgen, de meesten in het mountainbike zijn vrijwilligersorganisatie’s. Er moet noodzakelijkerwijs ook gekeken worden naar hoe wedstrijden goedkoper georganiseerd kunnen worden. Wedstrijden die ‘omvallen’ komen altijd moeilijk weer overeind, en daar is niemand mee geholpen. 

4 Het NK gaat in principe door als je de oude regels zou mogen geloven. De nieuwe regels laten zich misschien binnenkort gelden, hoe volgen jullie die discussie. 

Alex Schuttert; Mijn persoonlijke mening: Het NK Mountainbike is geen superspread event. Er komen natuurlijk wel de nodige mensen, maar over het algemeen is er genoeg ruimte op de eventterreinen en het publiek is gedisciplineerd. Het is alleen niet aan ons, we moeten even afwachten wat er op ons afkomt aan besluiten en regels. Wachten is niet mijn sterkste eigenschap, liever treed ik actief een situatie tegemoet, maar het is nu even niet anders. De organisatie van het NK, dat zijn Stichting Wielerpromotie Het Groene Hart, MTB-Spaarnwoude en wij van Exventure, zijn zeer gemotiveerd wanneer mogelijk in Juli en indien nodig met werkbare restricties het NK te organiseren.  

5 De data die gecanceld zijn hebben die al te kennen gegeven om nog wat later in het jaar te gaan proberen te organiseren of zijn deze voor dat jaar al verloren. Nadrukkelijk wat betreft de XLC 3 landen cup wedstrijden. 

Alex Schuttert; Het wordt hopelijk druk in het najaar. De UCI schuift met events en veel organisatoren ook. In de mountainbikesport wil je liever niet te lang doorgaan aan het einde van het seizoen, omdat je dan voor een deel van je deelnemers in het cyclocross en strandraceseizoen zit. Betreffende de XLC 3 Nationscup kijken Solingen en Beringen naar een nieuw weekeinde, Saalhausen is voor 2020 definitief geannuleerd. Ik hoop dat we elkaar in deze stressvolle periode ook een beetje coulant benaderen, deelnemers, organisatoren en sponsoren. Positief zijn naar iedereen die initiatieven ontplooit, samenwerkingen zoeken en elkaar helpen waar mogelijk. We moeten er samen het beste van maken.

Ride solo, be safe and enjoy.