Albstadt dag 4: XCO Elite Vrouwen en Mannen

Dag vier is de dag dat de hoofdmacht van het mountainbiken aantreed. De Elite-vrouwen en -mannen komen vandaag in actie. De wedstrijden waar ook het publiek normaal gezien reikhalzend naar uitkijkt. Nu was dat niet het geval i.v.m. de huidige pandemie. Vooraf waren er wat voorspellingen die niet allemaal uit zijn gekomen. Loana Lecomte was wel zwaar getipt als winnares bij de vrouwen. Bij de mannen werden Mathieu van der Poel en Tom Pidcock gezien als de grote favorieten. Feit is dat Albstadt een ontzettend zwaar klimparcours is en ook vandaag weer haar tol opeist als je hier wat onbezonnen vertrekt.

Vrouwen Elite

De Elite-vrouwen met onze eigen favorieten Anne Terpstra en Anne Tauber. In de iets verdere uitslag Sophie von Berswordt, Lotte Koopmans en Ceylin del Carmen-Alvarado. Vanuit de start in ieder geval een zeer sterk vertrekkende Anne Terpstra die tot de tweede ronde heel mooi vooraan mee doet en zelfs even de wedstrijd leidt. Na twee ronden brandt de strijd echt los en lijkt het wel dat Anne Terpstra in het begin te veel van haar lichaam heeft gevraagd. Ze zakt langzaam door het veld terug naar een 13e-14e plaats. Anne Tauber hebben we in het geheel niet gezien vooraan in de wedstrijd. Verwachtingen en werkelijkheid zijn door verschillende omstandigheden soms heel ver uit elkaar. Loana Lecomte intussen heeft een mooie voorsprong opgebouwd op nummer twee, Pauline Ferrand Prevot. Haley Batten en Kate Courtney gaan voor plaats 3 en 4 en Yana Belomoina kan na een mooie opmars de 5e plaats mee pakken. Anne Terpstra is inmiddels weer door het veld heen gedenderd maar voren en maakt met een mooie remonte de 6e plaats de hare. Lotte Koopmans, die het heel goed heeft gedaan, is met een 32e plaats erg tevreden. Anne Tauber vinden we terug op plaats 37, Sophie von Berswordt is erg teleurgesteld op plaats 51 en Ceylin del Carmen Alvarado heeft een DNF achter haar naam staan.

Githa Michiels doet het met een 20e plaats gewoon goed en Fabienne Schaus moet zich van achteruit terug vechten en finished 78e.

Mannen Elite

Bij de mannen werd een titanenstrijd verwacht tussen twee talenten uit de crosswereld: Thomas Pidcock en Mathieu van der Poel. Mathieu staat met nummer 1 op de eerste rij en Thomas met nr 100 op de 11e startrij. Daar moet toch echt twee ronden stevig gewerkt worden door Pidcock en dat krijgt hij op het laatst in de wedstrijd terug. De top mountainbikers staan echt niet stil en Thomas kan het halen tot plek 5 en kan terug zien op een goede wedstrijd. Klimmen is echt wel zijn ding en technisch ziet het er goed uit. Komende zondag een herkansing voor hem als hij ook mee mag doen met de XCC. Mathieu van der Poel steekt het lont vroeg in het kruidvat en ging er in de aanloopronde al vandoor. Na twee ronden gaan ook de andere toppers meedoen met het spel. Mathieu valt langzaam weg uit de kop en zien we op een gegeven moment zelfs terug tot ergens rond plaats 17-18.

De mannen aan de kop van het veld maken er intussen een mooie strijd van. Victor Koretzky, Nino Shurter , Mathias Fleukicger, Anton Cooper en Ondrej Cink maken er een gevecht om de eerste plaats van. Uiteindelijk trekt Victor Koretzky aan het langste eind en pakt zijn eerste World Cup overwinning. Nino Shurter tweede, Mathias Fleuckiger derde en Ondrej Cink op een vierde plaats. Thomas Pidcock verwijst in extremis Anton Cooper terug naar plaats 6 en pakt de vijfde plaats. Mathieu van der Poel heeft zich ondanks zijn pijnlijke rug weer teruggeknokt naar een zevende plaats en kan hiermee gelukkig zijn, maar waarschijnlijk niet tevreden. Milan Vader zakt na een heel goed begin terug door het veld om als 25e te finishen. Jens Scheurmans wordt 34e, Pierre de Froidmont 51e en Rob van den Haesevelde 113e. Daan Soete valt helaas uit in de wedstrijd en heeft een DNF achter zijn naam staan.