Alicia Franck maakt een terugkeer naar het mountainbiken

Alicia Franck is samen met haar team Proximus Alpha motorhomes overeen gekomen dat ze terug kan keren in het mountainbiken. Als onderdeel van de training in de zomer een combinatie van wegwedstrijden en mountainbike wedstrijden. We kennen Alicia inmiddels al enkele jaren veel beter van het crossen dan van het mountainbiken. Voor Alicia overstapte naar de profs in het crossen was ze een geduchte tegenstandster in het mountainbiken. Ook wij van Offroadbikers.eu hebben altijd genoten van haar skills en overgave in het mountainbiken. Wij kunnen ons nog wel beklijvende duels herrinneren met OA Annemarie Worst, Githa Michiels, Anne Terpstra enz enz. Mooi om te horen dat de uit Lochcristi afkomstige mountainbikester weer terugkeerd op de fiets met het brede stuur. Tijd voor Offroadbikers.eu om onze vragen voor te leggen aan Alicia via een video interview.

Alicia, waarom de terugkeer naar het mountainbiken ?

Het is eigenlijk nooit weg geweest uit mijn gedachten en bij de ploeg kwam het weer eens bovendrijven en ze wilden graag hun medewerking verlenen. Ik heb altijd nog goesting om op de mountainbike te gaan rijden en bij de ploeg begrijpen ze ook de kracht van het mountainbiken als onderdeel van de zomertrainingen. Bijvoorbeeld een zware training of maximaal training kun je mooi in een wedstrijd inpassen en dan ga je toch dieper.

Superior als prive sponsor heeft dat wel geholpen ?

Zeker heeft dat geholpen. Via via kwam ik in contact met Superior en zag zelf ook dat het mountainbikes zijn die er goed uitzien maar ook goed presteren. Licht, stijf en met de goede ondersteuning wat voor mij dan weer een belangrijk ding is. Het feit dat ze mij prive ondersteuning bieden is wel een heel erg mooi aanbod. Een topfiets hebben is wel een pre in het hedendaagse mountainbiken en ik had mijn licht al eens opgestoken bij Sophie von Berswordt die ook met Superior rijdt.

Verwacht je moeilijkheden bij je terugkeer in het mountainbiken ?

Moeilijkheden niet zo zeer. Er is wel het een en ander veranderd in het mountanbiken. Het is veel technischer geworden wat ik weer terug onder de knie moet krijgen. De sturen zijn vee breder geworden en dat is wel even wennen, wel meer stabiliteit. Ook ik heb dan de keus gemaakt om met een full suspension te gaan rijden omdat de parcoursen technischer worden. ook zal de langere duur van de wedstrijden in het begin weer wennen zijn. Ik train momenteel al meer op duur en techniek.

Heb je al een programma samen gesteld voor dit seizoen ?

Samen met mijn trainer heb ik een programma opgesteld wat hopelijk doorgang kan vinden. De mountainbike wedstrijden hebben we ingepast samen met wat wegwedstrijden die dan weer belangrijk zijn voor de snelheid. 90% van wat we opgesteld hebben daar hopen we van dat het doorgang gaat vinden. De tijd is momenteel toch nog wat moeilijk om op korte termijn al wedstrijden te gaan rijden. Momenteel is trainen het devies, technisch trainen en al eens veelvuldig de oorden in de Ardennen opzoeken.

Wat verwacht je van je terugkeer in het mountainbiken ?

Ja dat is een moeilijke vraag waar niet direct een antwoord op is. Je lijkt al te vlug arrogant als je doelen stelt die misschien niet haalbaar zijn, dat is zeker niet mijn bedoeling. Dat er wat in zit dat laat zich raden maar eerlijk gezegd weet ik niet waar ik momenteel in het mountainbiken sta. Allereerst natuurlijk goede technische trainingen aanvangen zodat we dat snel weer onder de knie hebben. Vanuit de 3 nations cup wil ik dan weer kijken waar ik sta en hoe goed of hoe slecht ik dan ben. De eerste wedstrijd op de planning is in ieder geval Eupen ( op hoop van zegen dat die doorgang vind ) Van die eerste wedstrijd uit kan je weten wat je nog te doen staat en hoe de vlag er bij hangt. Daarbij wil ik trachten in wedstrijdloze weekenden toch wel in het buitenland te kijken of doorgedreven trainingen doen.

Al met al heb je een drukke zomer voor de boeg ?

Ja dat mogen we hopen. Ik heb enorm veel zin om weer te gaan mountainbiken en ook wedstrijden rijden wat ik altijd graag heb gedaan weer terug aanvangen. De planning zit mooi vol en we gaan met goede moed een mooie tijd tegemoet.

Offroadbikers.eu zal het met belangstelling volgen en hopelijk zijn de prestaties van dien aard dat er een lange termijn vervolg komt aan het avontuur van Alicia Franck.