Anne Terpstra voegt in op het juiste spoor voor een mooi jaar

In het nog prille seizoen, rare prille seizoen eigenlijk, zijn er mountainbikewedstrijden. Niet zo veel, maar ze zijn er wel. Ook Anne Terpstra is na een lange winter bezig de puntjes op de i te zetten. Hele grote punten om precies te zijn. Twee wedstrijden heeft ze nu verreden na zware trainingsarbeid te hebben verzet. In het Italiaanse Andora, waar een klein worldcup startveld aan het vertrek stond, liet ze al zien op het goede spoor te zitten. Een derde plaats was haar deel daar. In het Zuid-Duitse Obertsgessertshausen voert ze in de XC-shortrace het hele veld aan en finisht als eerste. Overigens staan er in diezelfde XC shortrace 4 Nederlandse vrouwen bij de eerste 11 en bezet Anne Tauber de tweede podiumplek. Door de zeer zware omstandigheden en het feit dat je de volgende dag veel moest lopen, heeft ze de XC-wedstrijd laten schieten om geen al te grote aanslag op haar enkel te plegen.

Fotocredits; Irmo Keizer

 

 

Tijd dus om Anne Terpstra nog eens te vragen voor een indringend interview over hoe het nu echt met haar gaat en wat de verwachtingen zijn voor dit seizoen. De Worldcup wedstrijden komen er al snel aan, onder voorbehoud van doorgaan. Er waart nog steeds een Covid-19 spook rond en het gaat in sommige landen echt niet goed.

Fotocredits; Irmo Keizer

 

Hoe ga je momenteel om met het feit dat het best goed gaat, ondanks de weinige wedstrijden die er zijn ?

Het is niet nieuw en we hebben al een jaar aan de situatie gewend. Het is voor mij persoonlijk ook niet heel lastig. Daarbij ben ik niet echt onrustig, omdat ik mijn meetmoment al heb gehad dit jaar. We blijven wel sterk bij het plan wat we op hebben gesteld. Ook hebben we erg goede trainingen met het Ghostteam.

Baart je enkel je nog grote zorgen?

Nee, niet echt als ik kijk naar de wedstrijden. Fietsen is prima, maar lopen is een probleem. Zo lang als het geen extreme modderwedstrijden zijn, gaat het erg goed. De reden dat ik in Obergesserthausen de XC niet heb gereden is, omdat er erg veel gelopen moet worden en dat is soms gewoon niet prettig en handig. Voordeel van niet rijden, is dat ik iedereen van mijn team en anderen aan kan moedigen in de wedstrijd.

Hoe plan je in vredesnaam al die trainingen in het buitenland en de wedstrijden ?

Niet dus en wel. Volgende week staat een wedstrijd in Italië en één week trainen in de planning. Daarna een wedstrijd in Oostenrijk. Wat we vooral doen momenteel, is last-minute onszelf aan de situatie aanpassen. Zo heb je inreisbeperkingen en zo zijn ze weg in een ander deel van Europa. Het is af en toe natuurlijk erg lastig, maar we passen ons aan en kijken wat we dan doen.

Wat en hoe kies je en waar baseer je momenteel die keuzes op ?

Lekker makkelijk via Guido Vroemen en die heeft het overzicht. Beslissen wat te doen doe ik uiteindelijk samen met Guido en wedstrijden die ik kan rijden, neem ik mee en anders passen we de training gewoon per week aan als het niet anders is..

Fotocredits; GFR Promotions

 

Met het materiaal hebben jullie weer een mooie primeur door met superlichte 6 spaaks carbonwielen te rijden, geeft jou dat extra moraal ?

Laatste nieuwe model hardtail en fully die allebei erg nieuw zijn. De wielen zijn natuurlijk een extra eyecatcher. De fully is dusdanig veranderd dat hij hard is met klimmen en zacht staat tijdens afdalingen. De fully is ten opzichte van de hardtail een stuk lichter geworden en dat maakt op een bepaald moment de keuze wel moeilijk. Ik zal per wedstrijd en per parcours testen wat me op dat moment het beste aanstaat. De keuze voor Albstadt staat qua frame nog niet vast.

Ghost Factory Racing is erg goed aanwezig tijdens de wedstrijden en de resultaten zijn goed. Heeft dat ook een positieve weerslag op jou en de rest van het team ?

Het gevolg van een positieve sfeer en dat die goed is, zorgt voor een erg goede vibe in het team en bij alle teamleden. Ook al het werk wat we samen doen, is dan een minder zwaar karwei en motiveert ons allemaal. Het geeft tot nog toe ook een goede uitstraling in de wedstrijden met zeer goede resultaten van meiden die allemaal dicht bij elkaar staan qua prestaties.

Een favorietenrol gaat dat bij jou passen Anne, het ziet er naar uit dat je  bovenaan de lijstjes komt te staan door de zeer goede resultaten.

Dat het zo goed gaat, is sinds 2019. Ik voel me vrijer om te koersen. Doordat ik weet wat ik nu kan, is er iets minder druk en kan ik als het goed gaat mee doen voor plek 1. Gemotiveerd ben ik altijd om alles er uit te halen. Ik hou ervan om af te zien en goede resultaten te rijden. Het feit dat ik ook qua techniek sterk ben verbeterd in het afdalen, geeft effect. Vroeger verloor ik tijd in een afdaling, nu kan ik energie sparen omdat mijn techniek beter is en verlies ik ook zeer weinig tot geen tijd meer in de afdalingen.

Wat is je belangrijkste doel van dit Olympisch jaar ?

Zoals je vertelde is of zijn de Olympische Spelen in de belangrijkste wedstrijd dit jaar en dat is ook omdat die maar 1 keer in de vier jaar gehouden worden. Je bent niet zeker of alles wel doorgaat, moeilijk om dat nu al te zeggen. Zoals het er nu uitziet wel, maar er kan nog iets veranderen. Elke wedstrijd is een doel op zich en dit jaar zijn er natuurlijk meerdere doelen als een WC wedstrijden, EK, WK en verder alle wedstrijden daar tussen in.

 

Voor nu wensen wij Anne Terpstra natuurlijk alle succes toe, “Go go go Anne!” en hopelijk zien we elkaar weer bij een wedstrijd.