Bike7 ketting olieën

Bike7 wet and dry

Bike7 ketting oliëen voor droog , nat en extreme omstandigheden.

Bike7 is een bedrijf dat een complete lijn onderhouds middelen voor de fiets op de markt heeft , reinigen , beschermen en smeren is hun ding en ze doen dat met een eigen visie en eigen ontwikkelde productlijn.

Bike7 verdeeld het reinigen en onderhouden van fietsen in 4 verschillende takken en wij hebben de mogelijkheid gekregen om de smerende tak voor de kettingen te testen. Wat onmiddellijk opvalt als we met Bike7 is de fijne geur die je neusgaten binnendringt en je het gevoel geeft met iets in de keuken bezig te zijn. Het klopt inderdaad omdat je in je eigen onderhouds keuken voor de fiets bezig bent en het is een plus punt als een smeermiddel lekker ruikt.

Wij begonnen alvast met het reinigen en ontvetten van de kettingen voor dat we een nieuw product op gaan brengen , dit is noodzakelijk vanwege verschillende dope’s die in smeermiddelen zitten van verschillende fabrikanten en die kunnen elkaar tegenwerken. De tegenwerking zit dan vooral in het zwart en vuil worden van de ketting.

Het opbrengen met de kleine flesjes is makkelijk en eenvouding daar je het olie nippeltje makkelijk op de rolletjes van je ketting kan zetten , daar waar de olie hoort. Op de rolletjes aangebracht word het smeermiddel makkelijk mee naar binnen genomen om daar te smeren waar het nodig is “tussen de ketting rolletjes en de ketting asjes” Op andere plaatsen heb je geen smering nodig.

Een ander ding wat opvalt is dat allebei de oliëen die we hebben getest “plakken” het zijn de PTFE “polytetrafluorethylene” delen die deze plakkende werking veroorzaken en deze stoffen hebben de neiging zich ook vooral goed aan metalen te hechten. De normale naam heet teflon en dat geeft een zeer goede smerende werking die na dat het op is gebracht en gedroogd is je ketting langdurig onder bijna alle omstandigheden beschermt. We hebben onder alle omstandigheden gereden en ook in de regen en je ketting blijft gewoon goed en fijn presteren zonder piepen en de schakelwerking blijft echt heel erg goed.

Voor de extreme omstandigheden hebben we de de wet lube gebruikt die nog harder plakt aan het staal van je ketting maar onder droge omstandigheden iets meer stof en vuil aantrekt omdat deze wat vetter smeert. De dry lube heeft ons echt verrast en geeft onder vrijwel alle omstandigheden een goed resultaat op je ketting , na het rijden in droge stoffige omstandigheden even afwrijven met een doek en je ketting is al weer klaar voor de volgende rit. Voor het extremere werk de wet lube aanbrengen en je ketting is onder alle omstandigheden klaar voor gebruik.

De test omvat een periode waarin we bewust niet smeren om te kijken hoe lang het duurt voor het nodig is om weer te smeren in droge omstandigheden en de langste periode met gemiddeld 4 ritten en 8-12 uur per week heeft een kleine 5 weken geduurd voordat het nodig was om weer te smeren. Na deze 5 weken was het dan wel noodzakelijk om de ketting wat dieper te reinigen omdat er dan toch veel stof naar binnen kruipt.

Al met al is Bike7 een top product wat doet wat ze beloven en je ketting op de goede manier smeren en beschermen. Zeer zeker het aanbevelen meer dan waard al was het maar omdat het best wel lekker ruikt. Persoonlijk zet ik deze smeermiddelen op een 9 uit 10. Maar net als met alle smeermiddelen , onderhouden is belangrijk en rekt het gebruik van je draaiende delen verder op dan zonder te smeren of met slechte smeermiddelen.

Jan v Dijk