Column: mountainbikejaar 2016

Het mountainbikejaar 2016 gaat voor velen de boeken in als het jaar waarin de OS in Rio de hoofdrol hebben gespeeld. Ook voor Offroadbikers.eu liep dat als een klein rood draadje door het jaar heen. Alle wedstrijden op mountainbike gebied hebben we proberen te bezoeken. Getracht een beeld te schetsen van die passievolle mensen die hun hobby met volle teugen naar binnen zuigen. Gedenkwaardige momenten wil ik graag aanhalen van Mountainbike jaar 2016.

Wat bleef nu het beste hangen, dat is een moeilijke keus ook voor ons. Heel veel gedenkwaardige momenten hebben we dit jaar mee gemaakt. Het meest grote moment was voor Offroadbikers.eu natuurlijk het oprichten van de website en FB pagina. Daaraan gekoppeld de behoefte aan het nieuws wat wij zelf maken en de interviews die altijd bijzonder zijn. De offroad bikers in de kijker zetten op de voor ons bekende manier, puur en ongekunsteld zoals mountainbikers zijn. Drie interviews zijn mij erg goed bijgebleven, alle drie van de toppers van Nederland.

Mathieu van der Poel, prof is hij wel in het veldrijden maar ook een klein beetje in het mountainbike gebeuren. Als ik moest kiezen tussen weg en mountainbiken, dan kies ik mountainbiken. Cyprus en de Sunshine cup, ik zie hem nog op die trap zitten met Bart Brentjens. Dat is een plaatje wat in mijn geheugen gegrift zit. Passie van jong en oud, liefde voor de wielersport verloochend zich nooit. Nederland hoopt stiekem op een selectie voor EK-WK en OS in Rio. Het niveau is hoog en dat weet Mathieu ook na een paar wedstrijden, realist als hij is schat hij nuchter zijn kansen. Het heeft niet zo mogen zijn, verwijten kan hij zichzelf niets. Alles heeft hij er aan gedaan en de paar keren dat wij hem voor de camera hadden zie ik elke keer iemand met dat heilige vuurtje in zijn ogen. Mathieu bedankt voor die mooie momenten in 2016, ooit is het mountainbiken ook voor jou zo goed als het veldrijden is.

bart en mathieu

Rudi van Houts, passie preekt zijn manier van rijden en zijn beleving van deze mooie sport. Jarenlang in dienst van Merida, het laatste jaar van zijn actieve prof carriere in dienst bij het team van Bart Brentjens. Alles in zijn nog jonge leven heeft altijd in dienst gestaan van de wielersport. Die momenten heeft Rudi gekoesterd en beleefd als een echte biker. Serieus met een ondertoon van genieten wat het leven je geeft. Het lange interview wat ik met Rudi had deze zomer is me echt bijgebleven, prof tot in het laatste van zijn actieve carriere. Het meest frapant vond ik na dit interview waar mijn eigen 10 jarige dochter bij was “Papa, Rudi en ik samen op de foto is wel bijzonder he” en als ze dan ook nog zegt ik wil ook zo sporter zijn net als Rudi, dat was een heel bijzonder moment. Twee generaties er tussen en dan nog zo veel inspiratie kunnen geven, dat was erg bijzonder en Rudi van Houts wil ik graag bedanken voor die momenten.

rudi-en-maebh

Anne Terpstra en haar verhaal van dit seizoen. Aanvankelijk mocht niets lukken, ze wilde zich zo graag bewijzen in Duitse dienst. Het liep niet, resultaten die ze zelf dacht te halen kwamen niet. Ons eerste interview bij Anne thuis, ongedwongen en je zag het gewoon. Ze wilde zo graag al in het eerste half jaar zichzelf bewijzen, laten zien dat ze het kon. In Nove Mesto tijdens het WK kwam de grote knal. Het wilde niet, mijn benen blokkeren en het gaat niet. Een sporter die volle bak wil en het gaat niet, hartverscheurend om te zien. Wat zeg je dan ? bemoedigende woorden en het advies dat het voor later zal zijn. Vanaf Nove Mesto gaat het via Lenzerheide in een keer de andere kant op. De beleving van het mountainbiken op een lossere manier, genieten van wat je doet. Dan komt alsnog die selectie voor Rio, ons interview voor Paleis het Loo. Heerlijk om die ogen te zien genieten en alles op te drinken wat er kwam. Goed om te zien dat serieus ook op een andere manier haar beleving kan hebben. Via Canada met Tim en Rudi richting Rio. Dan die mooie plaats tijdens haar wedstrijd in Rio, alle top vrouwelijk mountainbikesters van de wereld op een hoop. Anne wordt daar 15e wat een mooi resultaat is. Anne, bedankt voor alles wat je hebt laten zien off en on camera. Heerlijke momenten van beleving ook voor jou.

Anne Terpstra Olympics Apeldoorn 001

2016 is voorbij. 2017 komt er aan. Wij gaan er voor, weer een jaar passievolle sportbeleving. Dankjewel aan alle mountainbikers van Nederland voor 2016, see you back in 2017.