Column: Rien van Horik over zijn belevenissen in het crossen

De eerste weken van het nieuwe jaar staan voor mij vooral in het teken van mijn hobbybezigheden als microfonist tijdens het NK cyclocross komend weekend in het veldritnest Sint-Michielsgestel, de internationale cross in Rucphen en tenslotte de Grote Prijs Adri van der Poel in Hoogerheide. Ook de wedstrijden waarin de KNWU-selecties voor het WK gevormd worden.

foto-rien

In de loop der jaren heb ik als toeschouwer een tiental wereldkampioenschappen bezocht. De meest memorabele was het WK in het Duitse Sankt-Wendel in 2005 waar mijn neef Savié (toen zestien jaar jong) in het oranje tricot aan de start stond bij de junioren. Een internationale ervaring rijker en een illusie armer keerde Savié (zoon van mijn jongere broer en ex-veldrijder Michel ) terug in Lierop. Er stonden 77 junioren uit zeventien landen aan het vertrek. Het besneeuwde parkoers, met gladde afdalingen, was niet in het voordeel van mijn boomlange neefje. Gestart op de vierde startrij kwam hij in de eerste ronde ten val.

” Ik kon terug wat naar voren schuiven,” zou hij tegenover een Belgische sportjournalist verklaren, “maar in de derde ronde had ook ik met een lekke band af te rekenen. Dan was het over en uit.”

Ondanks de aanmoedigingen van zijn vele supporters langs het parkoers strandde hij als beste eerstejaars van ons land op de 54e stek.

Die supporters, tachtig in totaal, waren die zaterdagochtend in alle vroegte met een volle supportersbus en op eigen gelegenheid naar het Duitse Saarland vertrokken. Ik werd in de bus direct tot reisleider gebombardeerd. Buschauffeur en handboogschutter Tiny Reniers (drie maal deelnemer aan de Olympische Spelen) was hier een gezellige gesprekspartner. De opvallende jacks en spandoeken waren veelvuldig op de Tv-zenders te zien. De Italiaan Davide Malacarne (stapt nu van de weg over naar het mountainbiken) won vóór de Zwitser Julien Taramarcaz en de Duitser Christophe Pfingsten.

Auteur is Rien van Horik die ook aanstaande Zaterdag en Zondag aan de microfoon staat bij het NK veldrijden in St Michielsgestel.