Column: Selectie voor het WK in Nove Mesto

Veel is er te doen over de selectie van mountainbikers die naar Nove Mesto gaan.
Het tijdsbestek is heel erg krap om je goed en degelijk voor te bereiden. Tien dagen voor de wedstrijd weet je dat je mee mag. Dat is erg krap en is vermoedelijk een kind geboren uit nood. Als de criteria waren gehandhaafd na de wedstrijden in La Bresse, dan was de selectie erg klein geweest. Gewoon domme pech of ziekte kunnen al veel roet in het eten gooien.
Het is wat het is en de beslissing ligt niet bij mij. Een mooie selectie rijders gaat er naar Nove Mesto toe. Steunen in alles wat ze doen, is het meest positieve wat je kan geven.
Heubach was gelukkig een mooie wedstrijd waar de Nederlandse mountainbikers goed hebben gepresteerd. Ook hebben ze laten zien dat ze een goed vorm hebben. Deze vorm zet zich door richting Nove Mesto. Dat de wedstrijd in Heubach op een heel laat tijdstip nog gebruikt wordt om te selecteren, vind ik een punt van discussie. Bekijk ik het van de andere kant, dan ben ik nu blij dat dat toch is gedaan.
 
Een mooie talentvolle groep bikers gaat richting Nove Mesto, er gloren wellicht podium plaatsen! Anne Tauber, Anne Terpstra, Jeroen van Eck, Guus Olde Monnikhof en Milan Vader hebben al mooie dingen laten zien. Marc Bouwmeester, Jens Dekker en Rudi van Houts kunnen misschien zelfs wel verrassen. Michiel van der Heijden heeft er ontzettend veel zin in en staat te popelen om Nove Mesto te rijden. Hans Becking is als altijd gewoon goed bezig, niet het absolute toptalent maar zeker wel een topper.
Julia Boschker een verrassing in de selectie, maar goed voor een mooie wedstrijd en met een goede vorm in staat een uitslag neer te zetten. David Nordemann vindt een parcours dat op zijn lijf is geschreven en gaat voor de eerste keer mee bij de beloften, wat een hele zware categorie is.
 
Feit is dat mountainbiken globaal gezien een erg grote sport is. Heel erg veel toptalenten komen er uit de bergachtige landen. Of dit ligt aan het beleid of aan het talent, laat ik even in het midden. Nederland blaast als klein landje met een heel klein budget voor het mountainbiken zijn partijtje mee. Zelf ben ik er ook bij en hoop van ganser harte dat onze bikers boven zichzelf uitstijgen, mooie sport laten zien en het uiterste van zichzelf vergen.
 
Iedereen heel veel succes!
See you at Nove Mesto,
Jan van Dijk