Column: “Waarom is een mountainbikeroute gevaarlijk in Nijmegen?!”

De hamvraag van dit moment “Is de mountainbikeroute in Nijmegen – Berg en Dal gevaarlijk voor dieren”?

‘Hup’ staat er op het shirt van Patrick Lagarde, het betekent niets meer als “Kom op we doen het samen!”

Dat er dieren volgens de verschillende organisaties last hebben van mountainbikers, hhhmmm zou kunnen. Is er ergens hard bewijs van?!

Hebben dieren geen last van schreeuwende kinderen die plezier hebben in het bos, verstoppertje spelen en op hun manier genieten van deze vrijheid?!

Hebben dieren geen last van loslopende katten en honden, die in het bos meer dieren opschrikken dan mensen?!

Hebben dieren dan alleen last van mountainbikers die op zorgvuldig aangelegde paden hun ding doen. Vaak zijn er jarenlange processen aan vooraf gegaan om een mountainbikeroute aan te leggen. Ze voldoen ook erg goed aan de vraag vanuit de gemeenschap. Zelf kom ik al mijn hele leven in het bos en heb er als zodanig en ook nu steeds met respect gebruik van gemaakt. Nooit het gevoel gehad dat ik er niet thuis hoor of dat ik dieren de schrik aan heb gejaagd. Ook altijd graag met mijn mountainbike de begaanbare en onbegaanbare paden gefietst. Altijd met respect voor moeder natuur, wat is daar mis mee?

“Ook altijd graag met mijn mountainbike de begaanbare en onbegaanbare paden gefietst. Altijd met respect voor moeder natuur, wat is daar mis mee?”

Nu zijn er een paar schreeuwers die als mosterd na de maaltijd denken dat ze het wiel opnieuw uit hebben gevonden. De route in Nijmegen moet dicht (althans een gedeelte er van). Hhhmmm, is het voor deze zogenaamde schreeuwers ooit wel goed genoeg? Zij zien liever niemand in het bos, lijkt het wel. De route is er gekomen na zorgvuldig overleg tussen diverse gemeentelijke diensten, een mountainbike club en natuurorganisaties. Raar dat er nu ineens zo veel mis is.

Wat kunnen wij hier tegen doen. Nou dat is simpel. Als mountainbikers gewoon vriendelijk omgaan met iedereen in het bos, steek je hand eens op, zeg eens goedendag of roep eens hoi. Houd van je route maar geniet met elkaar van het bos, dat is de duidelijke boodschap.

Geniet samen van wat de natuur ons te bieden heeft.

Jan van Dijk