De eerste Nederlandse klap is een daalder waard

Mathieu van der Poel begint zijn WC reeks net als vorig jaar, winst in de XCC race. Heel mooi resultaat natuurlijk en de concurrentie heeft echt weer stof tot nadenken.

Kan Mathieu doorpakken en Zondag in de XCO wedstrijd ook dit gebaar maken.

De XCC race nam voor Mathieu een aanvang vanop de tweede startrij. Met 9 ronden voor de boeg was de kennelijke tactiek om niet gelijk de neus aan het venster te steken. Ronde na ronde vallen er rijders af door de hoge snelheid. Mathieu leek er moeite mee te hebben maar je ziet aan zijn lichaamstaal dat het makkelijker gaat dan hij doet voorkomen. Vanaf ronde 6 steekt hij iets nadrukkelijker zijn neus aan het venster en in ronde 7 gaat de lont in het kruidvat. Een versnelling waar maar 1 man antwoord op heeft Nino Shurter kan in zijn wiel blijven. Het komt toch weer bij elkaar.

Dan in ronde 8 gaat de snelheid naar een ziedend tempo en neemt Mathieu halfweg brutaal de kop over van Lars Forster, Nino Shurter kan op hangen en wurgen mee in het wiel. Mathieu plaatst nog eens een machtige versnelling “op TV zag het er angstwekkend machtig en snel uit” De laatste meters van het parcours voor de laatste bocht consolideren dat hij voorop ligt en de sprint was er voor iedereen te veel aan. De eerste overwinning voor een Nederlander dit weekend. De XCC race is natuurlijk maar kort, echter wel heel hard en ze moeten vol in de beugels om het zo maar uit te drukken. Stof tot nadenken voor de andere rijders.

Bij de vrouwen hebben we een attent rijdende Anne en Anne gezien. Anne Terpstra laat in ieder geval zien over zeer goede benen te beschikken en dientengevolge een erg hoge moraal. Dat beloofd voor de XCO wedstrijd op Zondag. Anne Tauber heeft tot de laatste ronde zeer attent van voren gereden en laat zien dat er rekening gehouden moet worden met haar goede vorm. De snelheid werd erg hoog ingezet de laatste ronde na een ronden lange aflossing van Elisabeth Brandau. De kaarten zijn geschud en de grote favoriet voor Zondag is Kate Courtney. Wij kunnen natuurlijk niet wachten tot Zondag.