De hoofdrol voor Manon Bakker op WK in Oostende?

Manon Bakker die een meer dan uitstekend weekend draaide zo net voor het WK Cyclocross in Oostende. Twee wedstrijden en allebei gefinisht op de 3e plaats. De moraal moet zo ongeveer wel door het plafond spuiten bij Manon. Tegelijkertijd is dit voor Manon een afsluiting van een mindere periode in eerdere seizoenen. Het ging vaak net niet. Niet genoeg vertrouwen in haar, teams die hun vertrouwen op hadden gezegd en ook gewoon wel eens botte pech. Opgepikt door haar huidige team en ziedaar, de echte Manon Bakker laat haar tanden zien. Serieus met haar training en talenten omgaan. “Vechten tot de laatste snik, zorgen dat ik beter ben dan de rest al duurt het een heel seizoen“, dat is de Manon Bakker die iedereen graag ziet. De laatste weken gaat het almaar beter met als uitschieter twee keer een 3e plaats waar de wereldtop aanwezig is en waar ze ook laat zien heel sterk te zijn. Ook geeft ze al aan dat ze tactisch heel sterk verbeterd is. Vroeger was het gewoon gaan en nu is het veel meer bekeken rijden en mee rijden met de anderen op de goede momenten.

Photocredit: Alain VDP Photography

Je pakt twee keer een derde plaats in dit weekend, dat is voor jou de bevestiging dat het goed zit of super goed. De favorietenrol past die bij jou?

Manon Bakker: “Ik vind zelf dat het helemaal goed zit, misschien wel super na het afgelopen weekend. Ja, ik kan wel met de favorietenrol omgaan. Dat wil ik komende weekend laten zien.”

Gisteren kon je in extremis Lucinda Brand net niet voorbij komen in de sprint. Volgende week misschien wel ware het niet dat je een eigen U23 kampioenschap gaat rijden tijdens het WK in Oostende.

Manon Bakker: “Ik wist dat als ik nog tweede wilde worden dat er in de laatste ronde er op een paar plaatsen kansen waren. Op de afdalingen en als eerste de finishstraat op komen dat waren mijn kansen. Het lukte net niet, maar ik was onwijs blij met die derde plaats.”

Het geeft wel aan hou sterk je momenteel bent als je in de sprint de beste renster van het seizoen er net niet op kan leggen. Hoe staan jij en je entourage hier in?

Manon Bakker: “Ik keek eigenlijk een klein beetje op tegen zondag. Al dat klimmen is niet mijn sterkste punt. Veel vertrouwen was er wel bij het team en gaande de wedstrijd ook bij mijzelf. Dat het dan een hele mooie wedstrijd wordt, is super!”

Offroadbikers.eu heeft je al eens vaker voor de camera gehad. Ook op kampioenschappen waar je weer een trui mee naar huis nam. Ben je een kampioenschapsrenster bij uitstek en kun je goed met de druk om gaan?

Manon Bakker: “Het ligt ook aan de vorm van de dag. Dat ik nu een heel goed weekend heb, neem je wel mee naar het WK. Vorig jaar lag ik ook eerste, maar maakte te veel fouten. Met veel vertrouwen ga ik nu naar Oostende waar ik ook een mooi parcours vind, wat me goed zou moeten liggen.”

Wat nu als je door het parcours wat jou ongetwijfeld moet liggen een mooie 1e plaats haalt, dan gaat er een droom in vervulling of loon naar werken?

Manon Bakker: “De regenboogtrui is een droom en een kers op de taart. Het heeft wel gespeeld om bij de elite te rijden, maar dat zou in een gunstig geval podium zijn. Terwijl ik in mijn laatste jaar bij de U23 nadrukkelijk voor de regenboogtrui kan rijden. En ja een droom zou in vervulling gaan. maar ook loon naar werken.”

Ga je na dit toch wel rare seizoen de weg op of heb je nog plannen offroad met een mountainbike (dat met die mountainbike willen wij natuurlijk graag zien!)?

Manon Bakker: “Eerst het seizoen afmaken in het veld met nog 6 wedstrijden en dan gaan we met het team van Roodhooft de weg op. Daar kan ik me hopelijk verdienstelijk maken voor de ploeg en het lijkt me ook mooi om te doen. Heel jammer is dat er dan geen mountainbike wedstrijden in het programma zitten, dat ga ik toch wel missen.

Maar eerst deze week in alle rust naar komende zondag toe werken. Zaterdag heen en zondag terug. We mogen tenslotte niet langer dan 48 uur in België zijn. Het zal wel raar zijn om een WK zonder publiek te rijden. Dat missen we wel allemaal. Een voordeel is dat je nu wel je begeleiding hoort roepen tijdens de wedstrijd.”

Natuurlijk gaan wij Manon volgen net als alle andere Nederlandse renners en rensters. Veel succes en hopelijk kunnen ook wij juichen voor de TV.