Fietstest: Pilot Primum 29er

Het in Nuenen (NB) gevestigde bedrijf Pilot Cycles is nu ongeveer vier jaar actief in de high-end sportieve fietsmarkt en winnen snel aan (inter-)nationale bekendheid. Ze hebben gekozen voor fietsen die zijn opgebouwd uit titanium frames van eigen ontwerp.

“Custom tot het laatste detail”

De enthousiaste eigenaren Joris Claessens en Pieter van der Marel zijn de drijvende krachten achter Pilot Cycles en leveren elke fiets volledig af volgens de wens van de rijder. Echter heeft niet iedereen een op maat gefabriceerd frame nodig en daarom hebben ze acht ‘standaard’-frames in het assortiment, waaronder frames die geschikt zijn voor Pinion of Rohloff. De mountainbike in deze test is gebaseerd op het frame Primum. Speciaal ontwikkeld voor XCO.

Eerste indruk

Als je naar de fiets kijkt, valt meteen op dat het niet om een gewone mountainbike gaat. De kleurstelling is sober en stijlvol door het ontbreken van allerlei gekleurde stickers of patronen op het frame. Daardoor oogt de Primum voor sommigen misschien wat saai, maar de kenners herkennen snel het titanium. Of je dat mooi vindt, is een kwestie van smaak. Verder zijn de kabels netjes weggewerkt in het frame en die verbreken de visuele rust ook niet. Al met al een hele elegante mountainbike met de uitstraling van adellijke klasse.

Maar uiteraard koop je geen titanium mountainbike om (alleen) naar te kijken, je wilt er mee de bospaden en singletracks op!

Rijeigenschappen

Bij de eerste testrit op de hardtail Primum 29er wordt meteen duidelijk dat het titaniumframe ‘taaier’ is dan een carbonframe. Dit heeft overigens niets te maken met de stijfheid van het frame, want dat is vergelijkbaar met dat van carbon. Op de bochtige singletracks worden oneffenheden goed opgevangen door de achterkant. Het is wel even wennen, omdat het contact met de ondergrond indirecter wordt. Het zit, qua gevoel,  een beetje tussen een hardtail en fully in. Door die taaiheid en de geometrie is het rijden op de Primum enorm comfortabel. Mede door het lage gewicht is de Primum op strakke paden bijna niet te houden en wil er als een briesend renpaard vandoor. Het is verbazingwekkend hoe snel en eenvoudig je met de Primum 29er op snelheid bent. Tijdens de testrit was bij hogere snelheid op asfalt een resonantie in het frame hoorbaar bij de testfiets. Waardoor dit werd veroorzaakt, was onduidelijk. We hebben het doorgegeven aan Pilot  Cycles. Die hadden het probleem zo gevonden én opgelost (trillende jagwire in frame)!

Zoals gezegd rijdt de Pilot Primum geweldig op strakke paden en dat maakt het een zeer geschikte mountainbike voor het rijden van marathons. Het lijkt wel of je niet moe wordt achter het stuur van dit titanium ros! Echter op bochtige singletracks hadden we wat meer moeite om de Primum in het gareel te houden. Hij zoekt bij een scherpe bocht  sneller de buitenkant dan we gewend zijn. Nu is het bij fietsen met een XL-frame altijd wel iets meer werken om ze door een bocht te krijgen, maar het was opvallend. Na terugkoppeling aan de technici van Pilot Cycles werd al snel ontdekt dat de Schwalbe buitenbanden verwisseld waren bij de montage (Voor: Racing Ralph, Achter: Rocket Ron) en dat zou inderdaad het tekort aan grip op het voorwiel kunnen verklaren.

Titanium

De meeste mountainbikers rijden rond op een carbon frame. Het lage gewicht en de hoge stijfheid van carbon spelen een belangrijke rol bij die keuze. Echter als je de materiaaleigenschappen van carbon met titanium  vergelijkt, kom je al snel tot de conclusie dat titanium geschikter is voor offroad-gebruik. De kans dat je carbonframe na een val of door steenslag serieus beschadigd wordt, is groot. Ook als je ‘lomper’ gebruik maakt van je mountainbike (extreme afdalingen, jumps) is de kans op een breuk bij carbon groter. De sterkte is dan uit het frame en de beschadiging heeft direct gevolgen voor de veiligheid. Juist op eigenschappen als impactweerstand en flexibiliteit staat titanium eenzaam bovenaan. Daarbij komt dat het materiaal duurzaam, niet modegevoelig, veilig en sterk is. Een titaniumframe heb je voor het leven en Pilot Cycles onderstreept dat door levenslange garantie te geven op het frame. Maar waarom stappen mountainbikers dan niet massaal over op titanium? De hogere aanschafprijs, het gewicht of juist de tijdloze uitstraling waardoor je niet elke paar jaar een nieuwe fiets aan je fietsmaten kunt laten zien? Laat het ons weten via een Facebook- of emailreactie.

Afmontage

Voor elke Pilot-fiets geldt dat de afmontage volledig naar wens kan worden ingevuld door de klant. Onze XL-testfiets is afgemonteerd met de volgende componenten:

 • Fork: Fox 32mm step cast grip
 • Wheels: DT Swiss x1700 spline2
 • Group set: Shimano xt m8000 2×11
 • Brakes: Shimano xt m8000
 • Handlebar: Fouriers double butted aluminium
 • Stem: Fouriers aluminium
 • Seatpost: Pilot Titanium
 • Saddle: Selle italia slr x-cross
 • Tires: Schwalbe Rocket Ron TLE
 • Grips: ESI racer’s edge
 • Headset: Pilot tapered
 • Bottom bracket: Pilot pf30

Allemaal hoogwaardige componenten die uitstekend passen op de Pilot Primum. De prijs voor de complete testfiets is € 4.399 + € 169 (meerprijs titanium zadelpen) = € 4.568

Meer informatie over Pilot Cycles kun je vinden op http://www.pilotcycles.com. Wil je een offerte van een maatwerkoplossing, dan kan dat via de configurator.