Heroïsche editie van de Drenthe 200 wederom een overwinning voor Bas Peters uit Heythuyzen

De Drenthe 200 begint als wedstrijd een inmiddels mythische status aan te nemen. De wedstrijd die tussen kerst en oud en nieuw is geplaatst heeft de slechte natte periode als hoofdingrediënt. Bas Peters uit het Limburgse Heythuyzen schrijft hem na vorig jaar voor de tweede keer op zijn naam. Gerben Mos is tweede en Adriaan Botma wordt derde.

Fotocredits Patrick van der Veen SFD Media

Het vroege startuur in het donker is geen beletsel voor Bas Peters, Gerben Mos en Ramses Bekkenk om al vroeg in de wedstrijd het hazepad te kiezen. Na een uur wedstrijd hebben ze al een mooie voorsprong van 5 minuten bij elkaar gereden. Gestaag gaat het verder, behoorlijk langzamer ook dan vorig jaar. De omstandigheden zijn zeer slecht en de bikers worden ook nog geteisterd door regen en natte sneeuw. Het parcours is op plaatsen zo slecht dat lopen de enige uitkomst is. Aangekomen bij het beruchte “Janpad” is het Gerben Mos die de rol moet lossen bij Bas Peters. Ramses Bekkenk is al eerder in een grote regenbui afgestapt. Bas Peters dus solo op pad in de laatste 25 km en hij rijd nog een ruime voorsprong bij elkaar. Winst voor de sympathieke Limburgse marathon rijder van het Mijn Bad- Giant team. Gerben Mos komt kapot en moegestreden als tweede over de finish en Adriaan Botma wordt ten slotte derde.

Nog even en de Drenthe 200 heeft een hogere status dan de Elfstedentocht in de lijst van heroïsche sport wedstrijden. Een ding hebben ze voor op de Elfstedentocht, deze gaat altijd door.