Het fenomeen Sanne Cant sluit af in mineur

Foto credits Patricia Cristens

Sanne Cant, de kampioene die 3 jaar lang in de regenboog kleuren rond heeft gereden heeft daar gisteren afstand van genomen. Altijd goed, het Belgische vrouwen crossen echt op de kaart heeft gezet met in haar kielzog Ellen van Loy en Laura Verdonschot. Niet toevallig dat deze 3 vrouwen ook België vertegenwoordigen tijden het WK in Dubendorf.

De Sanne Cant die vorig jaar nog de maat nam van het sterke Nederlandse blok en die trui toch weer veroverde. Je zou toch denken, die gaat volgende seizoen vlammen. Naar nu blijkt, niets was minder waar. De topper van al jaren laat het dit seizoen liggen, een enkel klein succesje daargelaten. Haar laatste trucje zou moeten komen tijdens het WK, Hoogerheide was de maat voor Sanne, een goed gevoel wat onweerlegbaar aanwezig was.

Dan de dag zelf en vol goede moed aan de start. Warm rijden en voorbereiden voor ook haar race. Na de start was het al klaar, als je dat voelt op ook jou dag van het jaar dan is de teleurstelling niet groot maar verschrikkelijk groot. Laura en Ellen die doen wat ze moeten doen en zich naar de finish vechten en alles hebben gegeven. Ook Sanne die vecht op weg naar de finish maar helemaal weggedeemsterd en nog net gefilmd werd dat ze over de finish kwam. Hoe dan, wat is er gebeurt, waar is die grote sterke Sanne. Ook wij weten het niet. Deze teloorgang heeft ze niet verdiend en had haar verdienste niet een plaats bij de eerste 6 geweest moeten zijn. Veel vragen en vertwijfeling natuurlijk, ook zo jammer om dit te moeten voelen voor haarzelf. En geloof me het kan, zomaar een jaar dat het niet wil en niet loopt. Je bent toch echt wel een hardrijder maar anderen rijden harder. Je zoekt en vind dat laatste beetje niet, het zit er niet.

Een kutjaar en een kut WK zo omschrijft ze haar gevoel. Laura Verdonschot die haar na de wedstrijd probeert te troosten, een mooi gebaar. De druk, een slecht jaar, zeer sterke vrouwen die zeer hard rijden en geen antwoord hebben als 3 voudig wereldkampioen. De pers in België die haar volledig fileert en om eerlijk te zijn geen spaan heel laat van het fenomeen Sanne Cant.

Kom op zeg, dit heeft ze echt niet verdiend. Voor ons ben je toch echt wel Sanne Cant, Miss CX België die een zeer grote verdienste heeft staan in het crossen en haar land altijd met volle overtuiging heeft gediend. En dat blijf je ook, Het fenomeen Sanne Cant die nu trots in haar Nationale driekleur rond gaat rijden.