Interview met Bondscoach Tim Heemskerk

Watersley Sittard

Op de vraag van Offroadbikers.eu of we een keer welkom waren bij het K-OTC oftewel Watersley in Limburg, kregen we een volmondig ja van Tim Heemskerk. Wij willen zelf aan den lijve ondervinden en zien waar ze daar mee bezig zijn. Er komen zeker de laatste tijd veel negatieve verhalen over het K-OTC naar buiten waar wij wel het fijne van willen weten. Tim Heemskerk zou volgens bepaalde criticasters een zakkenvuller zijn en zijn werk niet goed doen als Bondscoach. Een paar dagen na het NK hebben we een uitvoerig gesprek gehad met Tim Heemskerk.

We werden welkom geheten en vol enthousiasme togen we direct naar buiten om zelf te zien waar de laatste Pearl Izumi cup wordt verreden. Een bos achter Watersley dat eigenhandig bewerkt is door Tim en zijn mannen, overigens met volledige toestemming van de landeigenaar en waar mogelijk met steun van de mensen die je nodig hebt. Ook de mountainbikers hebben zelf veel energie in dit parcours gestoken. Worldcup gelijkende obstakels zijn er gemaakt. Hier zijn dus echt mensen met passie voor het mountainbiken bezig. De mountainbike-route van Windraak loopt ook niet toevallig over dit gedeelte van Limburg. Deze locatie is ook ten alle tijden beschikbaar voor anderen. Je hoeft geen onderdeel te zijn van de selectie of in het K-OTC-programma te zitten.

Bepaalde dingen zijn voor ons nieuw, zelf zijn wij in het verleden ook kritisch geweest. Nu wij dit met eigen ogen aanschouwen, begint onze passie voor het mountainbiken ook te spreken. Zo heeft Tim ons precies uitgelegd hoe een hoogtetent werkt, die gewoon daar staat. In deze hoogtetent worden ook specifieke programma’s afgewerkt. Een uitleg hebben we gehad over de programma’s die gemaakt worden, speciaal toegespitst op de atleet. Niet iedere atleet is namelijk hetzelfde of kan dezelfde training hebben. Nogmaals, wil je graag info laat het dan weten, vertelt Tim. Het is inmiddels ook een kenniscentrum waar men de kennis graag wil delen met andere topsporters.

Inmiddels is bekend geworden dat Anne Terpstra toch naar de Olympische Spelen in Rio gaat. Zelf hadden we daar al een beeldinterview over opgenomen wat eind vorige week geplaatst is op onze Facebookpagina (Los van dit interview dat al klaar was, is het natuurlijk geweldig dat Anne Terpstra daar naar toe gaat en dat wordt ten volle onderschreven door de Bondscoach die hierover erg gelukkig is. “Geweldig nieuws dat Anne zich alsnog gekwalificeerd heeft. Een droom die voor haar werkelijkheid wordt. Doel is om op de bewuste dag het beste uit zichzelf te halen!” Dat zijn de woorden van Tim Heemskerk over haar selectie naar voor Rio.)

Hoe gaat het K-OTC programma er uit zien na de spelen, nu is toch alle focus nog gericht op Rio?

“Het liefst dat het programma doorloopt. Tot 1 januari 2017 sta ik nog onder contract en na de spelen in Rio gaan we normaal gezien bekendmaken wat er precies gaat gebeuren. Ik wil me graag meer bezighouden als trainer/coach van sporters. Dagelijks bezig zijn met een sporter is een hele grote passie van me. Er is vanuit verschillende kanten attentie voor hetgeen ik doe en daar wil ik een weloverwogen keuze in gaan maken met betrokken sporters en partijen. Ik ga sowieso verder als trainer/coach en hopelijk blijft K- OTC in de toekomst bestaan. Renners als Milan Vader, Roel van der Stegen, Wiebe Scholten en Perry van den Bos, zij kunnen zelf de keuze maken of ik ze blijf trainen en coachen.”

De resultaten waren goed in Nove Mesto, het klopt toch dat er een positieve flow bij de selectie aanwezig was?

“Een positieve flow geeft altijd wat extra’s aan een EK of WK, dit is ook iets waar we hard aan werken. Een vaste kern van rijders en stafleden geeft altijd wat extra’s. Ook een kern van rijders waar je al een tijd mee werkt is een voordeel. Zij weten wat ze aan elkaar hebben en kennen elkaar al. In de loop der jaren gaan mountainbikers weg en komen er nieuwe bij. Dat maakt je werk als bondscoach ook wel heel leuk. Je werkt met sporters als ze bij je komen en samen ga je naar het doel van topsporter toe.”

Hoe kijk je tegen de 4 jaren tussen Londen en Rio aan?

“Hard werken aan het programma in Sittard met de middelen die we beschikbaar hadden. De resultaten werden ook beter door de ondersteuning van het K-OTC programma door de provincie Limburg. Dit is iets waar indirect het hele mountainbiken van profiteert. Verlamd maar niet dood, dat is wat er gebeurd is na het korten van het budget. Van het ene op het andere moment wordt zwart-wit beslist dat je minder geld hebt, heel veel minder geld. Met de beperkte middelen kan ik als coach op een goede 4 jaar terug kijken. Mooie resultaten met selectieleden tijdens de kampioenschappen en binnen K-OTC hebben we met Milan, Perry, Roel en Wiebe vier sporters afgezet die het goed doen op verschillend terrein. Met jonge sporters weet je van tevoren niet welke richting ze precies op gaan. Tijdens de talentontwikkeling ontdek je vaak pas het talent van een sporter. Wiebe doet het goed op de weg en Roel doet het goed in het veld. En een heel donker moment met het overlijden van Annefleur Kalvenhaar, dat houdt me nog dagelijks bezig…..
Met Milan ben ik al vanaf de nieuwelingen bezig. Het is niet makkelijk om een toptalent op te leiden en die aan de top te houden. Met één topper in vier jaar uit dit programma mag je tevreden zijn. Er breken procentueel gezien heel weinig talenten door. Alleen wilden wij ook met jonge sporters naar Rio en dat is niet helemaal gelukt. Daar hadden we nog een slag kunnen maken voor de toekomst. Of deze talenten uiteindelijk ook richting Tokyo nog doorgroeien, dat is iets waar je vooraf niets van kan zeggen. Je kan doorgaan op de weg waar de laatste jaren de groeimarge in zat en keihard werken om je doel te halen.”

Er zijn doelen niet bereikt, maar is er een goede start richting Tokyo?

“De doelen richting Rio zijn niet helemaal behaald (tijdens het interview was nog niet bekend dat Anne Terpstra ook naar Rio gaat) en daar word ik op afgerekend, ook als je niet overal invloed op hebt. Dat weet je vantevoren. Als doelen niet bereikt worden, heeft dat altijd een consequentie. Wat dat precies zal inhouden, weten we aankomende periode beter. Richting Tokyo staan we er nu al beter voor met een aantal jongeren, die de afgelopen jaren beter zijn gaan rijden en nu hun neus vooraan aan het venster steken van het internationale mountainbiken. Daar is door veel mensen heel hard aan gewerkt. Het programma staat er en daar trekken wij nu profijt van. Vanuit nu kunnen we doorbouwen richting de Spelen in Tokyo. Met de resultaten en bevindingen van de laatste vier jaar hebben we veel kennis opgebouwd. Daar kunnen we ook jonge sporters mee helpen, als dat nodig is. Als er überhaupt vragen zijn over training of wat dan ook, mag je altijd aankloppen. De deur in Sittard staat altijd open en iedere mountainbikeliefhebber is welkom om eens een dag mee te kijken in onze keuken! Sterker nog, bel me gewoon even dat praat veel makkelijker (0031 657 326 525).”

Na Londen is het budget met 66% verlaagd door de tegenvallende resultaten daar…..verlamd maar niet dood, heeft dat jou werk nadelig beïnvloed?

“Dat was een jammerlijke zaak daar je meer dan 2/3 van je budget inlevert. Met een krap budget moet je keuzes maken. Simpelweg betekent het dan dat je moet kiezen waar je heen gaat en wat je wil doen. Gelukkig waren daar Topsport Limburg en de provincie Limburg. Met een derde van het budget en een EK en WK kun je uiteindelijk nog maar bar weinig. We hebben een trainingsprogramma opgezet vanuit de middelen van de provincie Limburg en hebben hierdoor ook de nodige kennis opgedaan.
Een heel groot nadeel van een budget dat zo ver naar beneden gaat, is natuurlijk dat je ook in het land veel minder zo niet bijna niets kan doen. Ook kun je niet zomaar even wat junioren en beloften uitnodigen om een paar grote wedstrijden te bezoeken. Om een voorbeeld te noemen: Aanwezig zijn als land op EK en WK slokt al ongeveer 60% van je budget op. Met 40% van je budget moet je dan het hele jaar doorkomen. Trainingskampen, hoogtestage’s en ook zorgen dat je de overige Worldcup wedstrijden kan gaan doen. Met 6 worldcups en gemiddeld 5-7 % van je budget per wedstrijd moeten we zelfs heel zuinig doen om het te redden.”

Werken met een klein budget is niet makkelijk, ook zijn er wat geluiden die tegen je zijn. Hoe ga je hier mee om?

“Daar leer je mee omgaan. Soms is het heel persoonlijk en zeker als er dingen geroepen worden die gelogen zijn. Je mag en kan op bijvoorbeeld social media niet reageren, alhoewel dat ooit moeilijk is. Opbouwende kritiek is altijd welkom. Negatieve geluiden geeft me ook motivatie. Het nadeel is echter dat er ook mensen zijn die staan te koken als je aangevallen wordt op iets wat pertinent niet waar is. Als mensen zich nu eens degelijk bij laten praten voor ze dingen gaan roepen, dat zou al heel veel schelen. Het is ook zo dat je het als bondscoach eigenlijk niet vlug goed doet. Eigenlijk zijn het altijd eigen keuzes, echter je hebt niet altijd en overal invloed op zaken in de sport.”

Gerben de Knegt is op dit moment je collega en talentcoach, is dat iets wat je als positief hebt ervaren?

“Als introvert mens heb ik heel veel gehad aan Gerben. Hij is ook iemand met inhoudelijke kennis en dat is erg belangrijk geweest. Samen met Gerben heb ik leuke ,zware en mooie discussies kunnen voeren om verbeteringen aan te kunnen brengen. Ook heeft Gerben samen met ons in Watersley eigenhandig mee een parcours aangelegd. Vanuit het niets zijn we daar begonnen en als je ziet wat er nu is, kunnen we trots zijn!”

Gerben is per 1 september Bondscoach van de crossers. Ambieer jij nog een aanstelling in die richting?

“Nee, ik ambieer geen functie meer als bondscoach. Graag wil ik doen wat ik mooi vind en waar ik goed in ben. Trainer-Coach zijn en dat ook nog wat breder trekken. Daar ligt mijn ambitie en kracht en dat is ook mijn passie. Personal coach of trainer zijn, voelt ook goed en samen die weg bewandelen met een atleet is een heel mooi ding waar je samen naar toe werkt.”

Hoe kijken jouw pupillen tegen het feit aan dat je contract af loopt?

Perry en Roel: “Ik zie Tim als mijn coach en niet als de bondscoach mountainbiken.” Milan: Ik kies ervoor dat Tim ook na 1 Januari mijn coach blijft. Tim: “Als de jongens dat willen dan ga ik daarmee door. Hoe, wat en waar we dat in gaan vullen, is nog een punt van gesprek tussen ons. Er gaat bekeken worden of ik binnen het K-OTC programma wel ingezet kan worden. Misschien zou de optie talentcoach wat voor me zijn. Ik ga na de Spelen van Rio zelf beslissen hoe een en ander er precies zal uitzien. Wellicht binnen K-OTC of als trainer/ coach van een aantal sporters of totaal iets anders.”

Heb je moeite met de manier waarop de KNWU omgaat met het mountainbiken?

“Je merkt dat we niet de sport zijn die in de wielersport vooraan in het rijtje staat. Ik heb daar moeite mee als mountainbiker. Ook wij verdienen die aandacht. We werken allemaal heel hard om iets te bereiken, het zou fijn zijn als er vanuit de KNWU bijvoorbeeld ook zoveel aandacht gevraagd zou worden voor het NK mountainbiken als er voor het NK op de weg is gedaan. Social media is een mooi ding en daar kan je veel aandacht mee genereren. Het zou fijn zijn als we rondom, bijvoorbeeld, een NK dezelfde aandacht zouden krijgen zoals de weg.”

De volgende wedstrijd voor de worldcup is in Canada. Heb je daar voor Milan Vader en Anne Tauber nog een bepaald doel in gedachten?

“Ja, we willen daar zeker de klassementen in de worldcup cyclus verdedigen en mogelijk nog verbeteren. Na Canada komt eerst Rio en dan voor de jongeren de Worldcupwedstrijd in Andorra, die op hoogte is. Ook daar willen we nog verbeteren en naartoe werken. Het geluk was inderdaad dat we ook Anne Tauber mee kunnen nemen om haar klassement te verdedigen. Soms is het wel heel hard om te moeten zeggen: “Nee, we hebben geen budget meer”.”

Er was sprake van een paar toevoegingen in het K-OTC programma in de vorm van Jens Dekker en Mitch Groot. Zijn ze nu ook toegevoegd aan het K-OTC-programma?

“Mitch is inmiddels toegetreden tot het opleidingsteam van Lotto-Soudal op de weg. Mitch was wel erg gecharmeerd van het mountainbiken. Mitch die ook een bronzen medaille pakt op het NK Mountainbiken, hij kiest bewust voor de weg. Jens helpen we wel in het mountainbiken en we willen hem graag blijven helpen als dat nodig is. Hij is geen K-OTC-er. Het is zo dat we de kennis die we hebben ook graag willen delen. Als dat voor een Jens of een Mitch is waarom niet. De kennis ligt hier en iedereen mag er gebruik van maken ook en vooral mountainbikers of veldrijders met een passie voor mountainbiken.”

Wat had je heel graag gedaan in de afgelopen vier jaar als bondscoach?

De voorbereiding van bijvoorbeeld Zwitserland met alle bikers voor een WK dat ze zelf bekostigen, dat is een geweldig idee. Dat was iets wat ik heel graag had gedaan. Die teambuilding die dat oplevert, oude rotten die de jonge garde dan wel kunnen leren hoe het beter kan. Dat is onbetaalbaar. Tijdens een WK of EK spelen er te veel belangen om te presteren en dan is daar gewoon minder tijd voor.”

Heb je in die vier jaar nog iets wat een hiaat vormt in je bondscoach zijn?

“Hiaat van de afgelopen 4 jaar vind ik toch wel, en dat is inherent aan deze job, dat de invloed vaak beperkt is. Je selecteert, begeleidt en coacht tijdens de wedstrijden. Door mijn achtergrond als bewegingswetenschapper en trainer/coach, heb ik altijd een gevoel gehad van meer te kunnen betekenen in het beter worden.”
Tijdens het afronden van het interview vertelt Tim Heemskerk nog: “Watersley oftewel het K-OTC is met nadruk niet meer specifiek voor mountainbikers. Door de verschillende achtergronden en talenten van de sporters die wij nu begeleiden, kom je tot een divers offroadgezelschap. Ieder heeft zijn eigen talenten en sterke punten en die proberen wij er hier uit te halen. Vanuit Watersley kan de KNWU met diverse instanties en topsportorganisaties samenwerken. Dit is geheel in het kader van topsportbegeleiding, hard werken om mooie doelen te bereiken. Ook zijn er andere organisaties actief in Watersley waar je samenwerking mee kan en wil zoeken. Onder andere USA Cycling, Nederlandse triathlon bond, Giant-Alpecin en de Israelische triathlon bond. Meerdere weten ten slotte meer dan 1. Verschillende inzichten leidt vaak tot betere resultaten en dat geldt ook voor de offroad sport.”