Interview met Drenthe 200 winnaar 2015 Onno Reijnhout

Met 1080 deelnemers start de Drenthe 200 dit jaar in Roden, dit is tevens ook de finish. De wedstrijd wordt verreden op de mountainbike maar ook op de cyclocrosser en de fatbike. Tegelijk met de Drenthe 200 wordt ook het NK fatbike gehouden waar 28 deelnemers voor ingeschreven staan.

Drenthe 200 winnaar 2015, Onno Reijnhout verteld over zijn ervaring en opbouw voor deze editie. Offroadbikers.eu Iris van der Pol vroeg Onno het hemd van het lijf.

onno1

Als winnaar van vorig jaar ligt er vast veel druk op, merk je hier veel van

‘’Druk leg je jezelf op. Ik heb er enorm veel zin in dit jaar en heb er goed voor getraind. Ik heb voor mezelf een tweetal doelen opgelegd en ben tevreden als ik die haal. Ik houd me niet zo bezig met wat anderen daar van vinden.’’

Heb je met de ervaringen van vorig jaar je opbouw aangepast

‘’Afgelopen zomer heb ik besloten om nog eens hard te gaan trainen voor de Drenthe200. Ik was eigenlijk een beetje minder gaan trainen dit jaar en heb weinig wedstrijden gereden. Mijn opbouw was niet heel anders dan in 2015, ik heb wel een stuk meer uren en kilometers op de fiets gemaakt, maar het interval programma was vergelijkbaar.’’

Wat waren jou obstakels tijdens deze opbouw

‘’Ik heb niet zoveel obstakels gekend afgelopen maanden. Het weer hielp me goed mee. Wel heb ik mijn ribben gekneusd na een botsing met een paaltje, maar daar voel ik nu bijna niets meer van.’’ (Met het paaltje gaat het verder ook goed.)

Wat zijn je doelen voor deze editie

‘’Vorige editie heb ik een aantal goede renners kunnen verassen in het donker op de mountainbike route van Gieten. Die jongens laten zich het kaas niet nog eens van het brood eten. Ook zullen ze met beter materiaal aan de start staan. Ik wil niet teveel kwijt over mijn doelen, maar ik wil graag weer een rol kunnen spelen in de wedstrijd en niet achter de feiten aan fietsen.’’

Er doen dit jaar meer grote namen mee, wie zijn jou grootste concurrenten

‘’Mijn grootste concurrenten zijn Ramses Bekkink en Gerben Mos. Een ijzersterk duo van het kmc team. Met Gerben heb ik nog een stuk parkoers verkend en Ramses zal niet nog eens op slicks aan de start staan. Verder doen er een boel snelle mannen mee die allemaal meedoen voor het podium. Ik denk dat er 6 podiumkandidaten zijn.’’

Wat maakt dit evenement zo interessant voor jou

‘’Het parkoers loopt letterlijk anderhalve kilometer achter mijn huis in Donderen langs. Drenthe is een hele mooie fietsprovincie, en de afstand spreekt een beetje tot de verbeelding. Ik houd wel van dat soort uitdagingen.’’

Welk deel van de tocht (plaats of moment) vond je vorig jaar het zwaarste

‘’Tussen Veenhuizen en Zuidvelde loopt een strook waar je bijna kopje onder gaat in de bagger. Dit was vorig jaar een heel zwaar punt, omdat de snelheid zo laag was en ik dacht dat elk moment de achtervolgers terug konden komen. Aan het einde van de strook stonden organisatoren Johan Wekema en Marco Bos me aan te moedigen. Stelletje beulen. Dit jaar gaan we in tegengestelde richting over dit pad, en het ligt er vreselijk bij. Als er nog geen beslissing is gevallen zal dat hier wel eens kunnen gebeuren.’’

Zie je daar dit jaar weer tegen op

‘’Ik kijk eigenlijk nergens tegen op, alleen de start vind ik altijd een minder prettig gebeuren.’’

Wat neem jij allemaal mee in deze wedstrijd

‘’De race is zelf ondersteunend en je mag alleen van de organisatie drank en voeding aannemen. Ik neem voldoende repen en gels mee voor een uur of 8 en zal dat onderweg nog wel eens aanvullen. Verder een multitool, bandje, patroon, hoofdlamp en stuurlamp. Dat is het wel zo`n beetje. Als het slecht weer is neem ik ook reserve remblokken mee.’’

Wat zijn jou verwachtingen

‘’Mijn verwachting is dat er een man of 8 bij elkaar blijft in het donker en dat er vanzelf duidelijk wordt wie het sterkste in koers is. Hopelijk speelt pech of materiaalkeuze geen doorslaggevende rol, maar krijgen we een eerlijke, mooie strijd.’’

Interview, Iris van der Pol