Interview trainersduo Reza Hormes-Ravenstijn & Mandy Beumer

In Nederland is veel ervaring beschikbaar bij regionale trainers. Regelmatig lichten wij een trainer er tussen uit om die ook eens het hemd van het lijf te vragen. Dit keer is het een trainersduo, Reza Hormes-Ravestijn en Mandy Beumer. Mogen we zeggen 2 stoere meiden die een hele leuke groep talenten trainen en coachen. Dit doen deze twee dames op geheel eigen wijze en we mogen zeggen niet onverdienstelijk. Hebben Reza en Mandy een visie voor de komende jaren en hoe denken ze over bepaalde dingen. Leuk om in ieder geval deze twee vakvrouwen eens mee te maken. Reza is jaren lang aan de top gebleven in het Cyclocrossen en mountainbiken. Mandy is iet minder bekend, maar heeft een achtergrond in bikefitting en sportfysio. David Nordemann is een jonge mountainbiker die uit hun ’trainingsstal’ komt. Hij heeft kort geleden een contract getekend bij Brentjens Mountainbike Racing Team. Hiermee is natuurlijk de bijdrage van deze twee vrouwen aan de talentontwikkeling van David Nordemann al duidelijk zichtbaar geworden.

WP_20160925_001

 

Mandy en Reza, Hoe zien jullie voor het komende jaar het landschap in het XC-gebeuren?

“Het komende jaar gaan we verder met ons stappenplan om jonge talenten tot ontwikkeling te brengen. We hebben een leuke en ambitieuze groep groep die heel gretig zijn naar het “echte” mountainbiken. Waar we met name mikken op de Benelux wedstrijden, junior cup en de wereldbeker wedstrijden. Daar waar op technisch gebied veel van de jonge mannen gevraagd zal worden. Je ziet dat op internationaal gebied de parcoursen steeds heftiger worden. Hier spelen wij op in door meer ervaring op downhillgebied er bij te halen en allrounder te trainen op kracht en coördinatie.  We zullen echter ook nog steeds te zien zijn bij nationale wedstrijden. Goed voor de snelheid en handelingscoördinatie en natuurlijk ook om de nationale wedstrijden in het leven te houden.”

Jullie hebben een paar leuke talenten en 1 heel groot talent onder jullie hoede, zit er nog veel rek in deze jonge mountainbikers?

“In onze groep zit gelukkig nog veel rek. Onze visie is om onze talenten stap voor stap te brengen in een persoonlijk stappenplan. Op een leeftijd van 16 jaar heeft het bijvoorbeeld nog geen enkele zin om 20 uur per week te trainen. We zouden dan niet weten wat je moet doen als je elite bent geworden. Wel geloven wij in gerichte kwaliteitstrainingen en coaching passend in de thuissituatie en school/opleiding, zodat de talenten lekker in hun vel te zitten om de mentale druk van de wedstrijden aan te kunnen.”
David Nordemann, de troef waar hard mee is gewerkt en die al blijk geeft van een goed klimtalent te zijn. Hoe veel invloed hebben jullie twee op David in zijn trainingen?
“David wordt vanaf de nieuwelingen door ons getraind en gecoacht. Al gelijk was duidelijk dat het een ruwe diamant was en dat hij ver zou kunnen komen. Ook met hem werken we met een stappenplan. Elk jaar wordt met hem en zijn ouders besproken wat de volgende stap wordt en hoe we dat het beste kunnen doen. Waar het bij de nieuwelingen ging om het leren trainen en een weekstructuur aanbrengen, gaat het nu om wedstrijdanalyse, omgang met grote wedstrijddruk en gerichte trainingen om te komen op een internationaal niveau. Gelukkig zijn we bij David ook rustig begonnen en hebben we nog veel rek in omvang van training, krachttraining, specifieke downhilltraining en mentale training.  Het scheelt dat we daar met zijn tweeën goed over kunnen brainstormen en de band om met David te klankborden goed is.”
Hebben jullie met zijn tweeën in ieder geval een ander geluid in het trainers wereldje, geeft dat veel weerstand of krijgen jullie medewerking waar dat mogelijk is?
“Geen van beide eigenlijk. We voelen geen weerstand en ook geen echte medewerking. Op financieel gebied sowieso geen medewerking. Het heeft ook altijd even de tijd nodig voordat het duidelijk is waar we mee bezig zijn. Wel krijgen we veel positieve response van de talenten zelf en van de ouders en dat is voor ons de belangrijkste intrinsiek motivator om voort te zetten waar we mee bezig zijn.”
Als vrouwelijk trainers duo, alle ervaring die jullie twee hebben, geeft dat ook die vrouwelijk touch aan het trainen of is het gewoon keihard doen wat jullie trainings technisch doen met de groep?
“De vrouwelijke touch, die we beiden geven aan onze talenten, is het begeleiden op het mentale vlak en daarnaast het empathisch vermogen om aan te voelen wat er in onze talenten omgaat en het gesprek aan te gaan. Door onze eigen ervaring in het veld voelen we aan waar ze tegenaan lopen en voelen we aan wat voor een verschillende persoontjes we in huis hebben. Waar we bijvoorbeeld bij de een moeten coachen op focus, deeldoelstellingen en wedstrijdtaken, zijn we bij de ander bezig met zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en innerlijke rust. Daarnaast moeten ze wel bij ons ook gewoon keihard trainen. De kantjes eraf lopen, daar hebben we beiden een hekel aan en geloven we niet in.”
Alle ervaring aanwezig en verenigt in een duo dat weet wat er te koop is in de mountainbike c.q. crosswereld, geeft dat een voorsprong?
“Ja, dat denken we zeker, anders traden we ook niet als duo op. We hebben dezelfde visie, maar een andere achtergrond in de fietswereld. Reza heeft jarenlang ervaring als prof op de cross en mtb en weet als geen ander wat er op het allerhoogste niveau bij komt kijken. Daarnaast coacht zij van productiemedewerkers tot senior managers in het bedrijfsleven, waar zij uitgaat van een holistische visie. Mandy met ervaring op de mtb marathons en xc wedstrijden, maar vooral in haar dagelijkse werk als sportfysiotherapeut, krachttrainster, coach en bikefitter voor fietsers van recreatief tot professioneel niveau. Door onze ervaring te bundelen en er veel over samen te sparren proberen we voor ieder talent een zo passend mogelijk plan te maken.”
Wat is jullie visie op deze winter en de volgende jaren, lange termijn denken, lijkt toch wel het beste waar je mee kan werken?
“Voor deze winter kijken we per persoon wat ze willen en wat voor een ontwikkeling gemaakt kan worden.Waar de één wat meer nadruk legt op de cross, leggen we bij de ander een volgende stap in het krachtontwikkelingsplan. Op lange termijn hebben we met al onze talenten de doelstelling om ze met veel plezier en funfactor af te leveren op elite/profniveau.”
Mandy Beumer, specialist Body fitter, Sport Fysio therapie en trainster Body geometrie.