Junioren vrouw Luna Cnossen naar World Cup in Albstadt

Dat Junioren nog een hele toekomst voor zich hebben, dat is wel een normale gang van zaken. Dat de tweede grote wedstrijd die je gaat doen in deze nog steeds moeilijke tijd de World Cup in Albstadt is, maakt het ook wel een beetje speciaal en spannend. Luna Cnossen van het Cube Bassa MTB team, wat al veel jonge talenten in het team heeft gehad, is er weer in geslaagd een Junior op het wereldtoneel van het mountainbiken te krijgen. Dat Luna Cnossen daarbij van de inmiddels zeer gekende mountainbike club Bar End in Apeldoorn komt, is niet door iedereen geweten. Toch heeft deze combinatie van opleidingsteam en opleidingsclub een grote vinger in de Nederlandse talentenpap. Patrick Bassa en Han ten Hove zijn zomaar twee namen die te binnen schieten als je dit noemt. Alles voor en door het mountainbiken, alles voor de jeugd.

Luna Cnossen heeft haar eerste grote wedstrijd in Haiming gereden tijdens de Junior series. Zo dicht op de WorldCup-wedstrijden staat daar een beetje alles aan de start wat hard kan rijden bij de Junioren. Luna bereikt daar een 31e plaats wat gezien het veld en de moeilijkheidsgraad van het parcours in Haiming een goed resultaat is. Nu is het op voor het echt grote werk, de eerste World Cup van dit seizoen in Albstadt. Tijd om Luna eens te vragen wat ze daar van denkt en verwacht.

Luna, je eerste World Cup en dat ook nog in Albstadt. Hoe kijk je daar tegen aan?

Bij de vorige wedstrijd in Haiming was ik heel erg zenuwachtig omdat ik niet wist wat te verwachten. Nu ik wat beter weet hoe het gaat, kan ik beter omgaan met deze wedstrijd. Ook weet ik net wat beter om te gaan met het sterke startveld. Het doel zal toch zijn om bij de eerste 25 te komen, doelen zijn in die mate belangrijk dat je er zelf een houvast aan hebt. Ik weet bijvoorbeeld dat ik geen eerste ga worden komend weekend, maar dat ik ook zeker geen laatste ga worden.

Wat zijn je verwachtingen van deze wedstrijd?

Niet perse een doel voor een bepaalde plek, alhoewel de eerste 25 wel een doel is en een hoop. Graag wil ik ervaring opdoen en veel leren van zulke wedstrijden. Technische aspecten van dit parcours vind ik wel spannend zonder teammaatjes. Ook de technische ervaring wil ik heel graag meenemen om er elke volgende wedstrijd weer een voordeel mee te kunnen halen.

Ben je door je trainers goed voorbereid om deze weg op te gaan en eens te kijken hoe ver je kan reiken met jou talent?

Dit komt vanuit mij omdat ik dit heel graag wil, wedstrijden rijden op Worldcupniveau. De ondersteuning van Han ten Hove is ook erg belangrijk voor mij. Trainingstechnisch is mijn standaard Han ten Hove en daar heb ik veel vertrouwen in. Ik kan ook in Albstadt terug vallen op Han, hij is daar ook aanwezig in dienst van de selectie. Ook Anne Terpstra, mijn vroegere trainster, is in Albstadt. Ik zou wel willen wat zei heeft bereikt, dat is wel een voorbeeld.

Hoe leef je naar deze wedstrijd toe?

Heb de trainingswedstrijd bij Bar End gereden afgelopen weekend en dat ging best goed. Ga met een goed gevoel naar Albstadt toe. Ook vind ik het wel fijn als ik een laatste goede training of wedstrijd heb gehad. Dat geeft je dan vaak net een klein beetje meer vertrouwen in je eigen kunnen.

Mis je het wedstrijdrijden op Beneluxniveau en heb je genoeg wedstrijdniveau om te kunnen knallen?

Ik mis die wedstrijden heel erg. Vooral de 3 nations cup wedstrijden mis ik echt heel erg. Daar ligt in eerste aanleg mijn competitie met de Benelux-mountainbikers, de andere buitenlandse rijders en de gezelligheid. Dat is ook een weergave van de ongedwongen, welhaast gezellige wereld van het mountainbiken. Ook de interactie met de mensen en rijders van het team van Cube Bassa MTB team is een gemis in de achterliggende 15 maanden.

Hoe kom je in Albstadt?

Dat was echt wel een dingetje. Alles voorbereiden om ten eerste Duitsland in te komen. Dan elke keer een test voor je elke dag het parcours op mag (voor rijders en begeleiders).  Ja, het was best wel een opgave. Nu is alles geregeld en kunnen we morgen gaan. Nee, het was niet makkelijk om alles te regelen. Het had behoorlijk wat voeten in de aarde. Hopelijk gaat alles goed en doorstaan we de testen elke dag.

Al onze interviews voeren wij zo veel mogelijk via Whatsapp-video, veilig en vertrouwd inmiddels. Wij wensen Luna ,Fenna Hoegee en Annemoon van Dienst veel succes toe en een mooie en goede wedstrijd in Albstadt.