Mathieu van der Poel speelt met amechtig hijgende Belgische selectie in Tabor

Het EK voor Elite mannen in Tabor was een “one men show” van Mathieu van der Poel, hij pakt de eclatante overwinning en de Europese titel. Lars “de Terriër” van der Haar wordt tweede en Toon Aerts na een sprint met Michael Vanthourenhout derde.

Het plan van de Belgische bondscoach viel al na het startschot in duigen, dat is ook zo ongeveer het verhaal van het EK in Tabor bij de Elite mannen. Mathieu van der Poel trekt er van tussen met Lars van der Haar in zijn wiel, al de rest was er aan voor de moeite. De Belgische selectie is op een amechtig hijgende manier gedwongen tot achtervolgen en zien ronde na ronde Mathieu van der Poel verder omkijken. Op het laatst verrekt Mathieu bijna zijn nek om de tegenstand nog te zien. Na twee ronden besluit Mathieu een versnelling te plaatsen na de balkjes. Een van de weinige renners die springt op iets wat een basis is in de cross ?! Lars kan hem dan niet volgen en moet even een gaatje laten. Het gaatje van Lars op Mathieu wordt niet echt groter, de rest van het veld zit uiteindelijk op ruim 1.47 minuut van de winnaar ?

De strijd in het peloton was er 1 om te beschrijven in een boek, hier heersten dan wel de Belgische profs die zoals iemand het beschreef hun best doen om zich te laten zien. De Nederlanders hoeven niet uit hun pijp te komen en Tjechië “Boros” en Italië “Bertolini” lieten zich zien zo vaak ze konden.

Niets ten nadele van Mathieu van der Poel en Lars van der Haar, fantastische prestaties. Is Wout van Aert niet op het feest dan is het best wel saai. De achtervolgende leden van Belgian Cycling met een vleugje Italië en Tjechië worden gewoon compleet gedegradeerd. Toon Aerts kan voor zichzelf nog een heel klein beetje de meubelen redden maar dat was het dan wel. Saai was een veelgebruikt woord tijdens dit EK in Tabor.