Mountainbike inbreng avond Offroad commissie KNWU

Een mountainbike-inbrengavond, inspraak in datgene wat er gebeurt in het mountainbiken in Nederland. In kaart brengen wat er vooral niet gebeurt bij het nationale orgaan KNWU. Dit is in een hele kleine kern een beetje wat wij wilden dat er gebeurde in Nieuwegein, gehoord worden door de Offroadcommissie van diezelfde KNWU. Hierbij kunnen we wel stellen dat de invloed van de Offroadcommissie zich beperkt tot een adviesgevend orgaan binnen de KNWU. Ook dat de Offroadcommissie geen stem heeft binnen een van de belangrijkste afdelingen van de KNWU: “het congres”.

“Het is niet vijf voor twaalf, maar kwart over twaalf”

Dat het mountainbiken meer dan ooit leeft in Nederland is een duidelijke zaak. Iedereen in de zaal is daarvan overtuigd. Dat het mountainbiken niet leeft binnen de KNWU is ook duidelijk. Waarom leeft het niet binnen de KNWU? Kernachtig omschreven is dat het Nederlandse mountainbiken niet vertegenwoordigd is binnen het belangrijkste orgaan van de KNWU: “het congres”. De voorzitter van District Noord hield een passievol betoog waarin vooral het ontbreken van een stem binnen clubs en het district al een aanwijzing is, daar is het Nederlandse mountainbiken al niet vertegenwoordigd. Op districtsniveau van de KNWU worden al beslissingen genomen en dingen besproken die uiteindelijk naar het Congres gaan.

Dat het lijkt of er minder mountainbikers komen, is niet waar. Er komen minder licentiehouders, omdat binnen ons Nationale orgaan (wat ons dient te vertegenwoordigen) te weinig initiatief is richting het mountainbiken. De wedstrijdsport leeft als nooit te voren alleen niet onder de vlag van de KNWU. Wedstrijden zoals de Sforz Marathon cup, de Hel van Groesbeek, regionale wedstrijden in de winter en strandracen leven als nooit te voren “zonder de KNWU” Dit zou voor de KNWU als orgaan toch al eens fronsende wenkbrauwen op moeten leveren. Waarom daar wel en bij onze officiële wedstrijden niet? Het lijkt er op dat er al een grote voedingsbodem zou kunnen zijn voor een andere bond. Internationaal gezien en sporttechnisch kun je niet zonder een nationale bond, maar moet dat dan persé een KNWU zijn?

Mensen met passie vanuit elke geleding binnen het Nederlandse mountainbiken waren aanwezig, inclusief Offroadbikers.eu als vertegenwoordiger van de media. Wat hebben we opgemerkt deze avond: Passie, liefde en onvoorwaardelijke inzet voor het mountainbiken van de mensen die in de zaal aanwezig waren. Emoties die soms hoog opliepen, aangezwengeld door een gloedvol betoog van verschillende kanten. Een Offroadcommissie, die vrijwilliger als ze zijn, soms hebben gefungeerd als schietschijf van de KNWU, maar zonder uitzondering met passie en liefde voor de sport ons te woord hebben gestaan. Veel dingen zijn de revue gepasseerd via een inbrengronde voor de pauze. Veel is er opgeschreven wat naderhand terug is gebracht tot een kern van belangrijkste zaken.

wp_20161125_0031wp_20161125_0081

Enkele zaken die de revue zijn gepasseerd als heel belangrijk voor mountainbikend Nederland:

In de districten komt niet veel binnen wat voor het mountainbiken van belang is; Gaan we ons laten horen in diezelfde districten? Daar begint de invloed al om het mountainbiken onder de aandacht te brengen. Met andere woorden, laat je stem horen om invloed te krijgen of gehoord te worden. Ga naar de districtsvergaderingen toe als mountainbikend KNWU lid.

Het vermogen van de KNWU om alles onnodig complex te maken; Dit zet veel kwaad bloed bij onder andere organisaties die geen nationale wedstrijd of een groot evenement meer organiseren onder de vlag van de KNWU. Daarmee is het wegvallen van wedstrijden uit de kalender deels verklaard. Ook mountainbikende licentiehouders hebben het gehad met de houding van de KNWU om hun belangen te vertegenwoordigen.

Wat voegt de KNWU voor ons toe; Verschillende keren vanuit de zaal opgenomen vanuit verschillende standpunten. Waar betaal ik mijn licentie geld voor en wat krijg ik er voor terug? Waar betaal ik geld voor als team en wat zien we terug?

Support vanuit de KNWU naar beginnende clubs toe ontbreekt; Veel gehoorde vraag is waarom de informatievoorziening zo slecht is vanuit de KNWU. Je moet trekken aan een dood paard om antwoorden te krijgen, medewerking vanuit de bond richting nieuwe initiatieven binnen clubs of nieuwe mountainbikeverenigingen zijn te summier of ontbreken gewoon.

Verschillende ervaringen richting KNWU “gevoel van een dwangbuis aan te trekken”; Over organiseren en regeltjes bedenken die niet voor een club of organisatie te doen zijn, het gevoel hebben niet gehoord te worden. Het gevoel dat er met minachting vanuit de KNWU op de mountainbikers neergekeken wordt.

Dit zijn zomaar wat vragen en opmerkingen die geroepen werden en veelvuldig terug kwamen. Kern hierin is dat er geen vertegenwoordiging is binnen het congres voor het mountainbiken. Vanuit de clubs begint alles al te spelen, dan naar het district waar de mountainbikers ontbreken tijdens vergaderingen. Vanuit het district richting het congres gaat het ook al mis met een vertegenwoordiging of een stem vanuit de mountainbikende KNWU leden. Conclusie is dat we geen invloed hebben door het ontbreken van stemmen op belangrijke niveau’s. Oorzaak daarvan is dat er beroepsmatig binnen de KNWU vrijwel niemand zich bezig houdt met het mountainbiken.

Een plan wat 4 jaar geleden is opgesteld door verschillende mensen binnen een vereniging en de Offroadcommissie, is nog steeds zeer actueel. KNWU ga eens met dat plan aan de slag. Laat dit allemaal eens de revue passeren wat door mensen vanuit het hart van de sport is opgetekend. Ga eens aan de slag met alle voorstellen die er gedaan zijn, laat ons niet meer dat ondergeschoven kindje zijn.

De Offroadcommissie heeft gelukkig in Rob Postma een nieuwe gedreven voorzitter die snapt en begrijpt wat er speelt, als renner, begeleider en nu in de Offroad commissie zal hij er alles aan doen wat in het vermogen van diezelfde commissie ligt. Tiny Lommers, pragmatisch denkend en ook actief als biker en vader van een bikende zoon. Richard Dolle, tot 1 Januari 2017 nog coördinator mountainbiken, maar vanaf die datum niet meer beschikbaar vanwege andere prioriteiten, helaas een passievol man minder. Ook de andere leden van de Offroad commisie hebben allemaal een ‘offroad’-hart. Deze mensen doen wat ze kunnen binnen de Offroad commissie en de KNWU.

De conclusie van deze avond mag zijn dat er veel ingebracht is aan kennis en vermogen om te verbeteren binnen het mountainbiken. De wil is er binnen de mountainbikewereld in Nederland. Ook is er de wil van mensen om wedstrijden te rijden, dat is duidelijk. Een andere conclusie is helaas dat er geen beloftes gedaan kunnen worden richting de aanwezigen. Aan de slag gaan met datgene wat er in is gebracht, is nu het belangrijkste. Aan de slag gaan met de belangrijkste punten heeft prioriteit. De offroad commissie doet er alles aan wat binnen hun vermogen ligt. Vanuit de clubs en districten zullen wij “mountainbikers” toch ook een stem moeten laten horen om officieel iets gedaan te krijgen binnen de KNWU.

We laten alles een paar dagen bezinken, hebben de offroad commisie voeding gegeven en volgen vanuit de zijlijn kritisch en op de voet wat er uit deze avond aan plannen of concrete dingen gaan komen.

Een bedankje is zeker op zijn plaats voor iedereen die de moeite heeft genomen om op deze avond aanwezig te zijn of op een andere manier zijn/haar stem heeft laten horen! Het gevoel is dat er passie, liefde en betrokkenheid is binnen het Nederlandse mountainbiken.