Rudi van Houts #DestinationRio2016

WorldCup-Mountainbike-La-Bresse-Men-Elite-Rudi-van-Houts-closeupRudi van Houts is en blijft onze enige mountainbiker die Nederland vertegenwoordigt in Rio tijdens de Olympische spelen. Een jammerlijke zaak dat er niet meer mountainbikers konden kwalificeren. Het niveau waar Rudi op acteert, is nog immer hoog. Alles zal in Rio voor hem in dienst staan van een goede en mooie prestatie. Dat de eisen hoog zijn, is de wil van het NOC/NSF om te presteren. Minder dan een Olympisch diploma is geen doel.

CST-Superior Bart Brentjens mountainbike team is het team waar Rudi dit jaar voor rijdt. Bart Brentjens is als eerste Olympisch kampioen natuurlijk gepokt en gemazeld in het mountainbiken. Vraagbaak voor Rudi en 1 of 2 teamleden die ook de spelen betwisten (Yana Belomoina zeker, Grant Ferguson heeft een wildcard nodig). Een jaar waarin het team natuurlijk ook een rol speelt in het rijden van de juiste wedstrijden richting Rio. Rudi heeft hier voor dit jaar zijn plaats gevonden en krijgt uiteraard alle medewerking van staf en teamleiding.

Dit seizoen staat voor Rudi alles in het teken van die ene wedstrijd, zijn testevent op het parcours in Rio is ook daarvan een voorbeeld geweest. De ronde van Limburg op de weg en de Alpentour is weer het begin na een kleine, ingelaste rustperiode. Samen met zijn trainer Ivo van Herk, die al vanaf 2000 aan Rudi zijn zijde staat, is een strak plan uitgestippeld wat voor hem een houvast biedt.

Rudi zijn eerste piek lag dit jaar in de Cape Epic. De prestaties waren goed, maar pech hield Rudi en Hans Becking daar van een podium weg. Zeer goede dagprestaties hebben de eer gered van het Nederlandse duo. De tweede piek moest liggen in de Europese Worldcup wedstrijden van Albstadt en La Bresse. Hier gooide echter een nare valpartij in Goirle roet in het eten en Rudi moest verstek laten gaan in Albstadt. La Bresse zou toen de wedstrijd moeten worden, waar hij zijn vorm wilde tonen op het internationale podium. Eigenlijk ging dat wel goed op het technische parcours in de Vogezen. Een 36e plaats was zijn deel, maar de teleurstelling bij Rudi was er wel.

“Er had, dacht ik zelf, meer in gezeten en dat gaf me geen mooi gevoel over de WorldCup in La Bresse…”

Vanaf La Bresse gaat alles zich nog meer op Rio richten. Nog weer een blok duurtrainingen doen, het basisniveau verder opkrikken. Nog weer meer lange snelheidstrainingen doen in bijvoorbeeld de ronde van Limburg op de weg. Het snelle klimwerk in een wegwedstrijd is iets wat hij er graag bij doet. De Alpentour is een 4-daagse wedstrijd in Oostenrijk, die lange beklimmingen koppelt aan een tocht door de Oostenrijkse Alpen. Ideaal dus om de duur op niveau te brengen en wedstrijdritme op te doen.

WorldCup-Mountainbike-La-Bresse-Men-Elite-Rudi-van-Houts01De ambitie en het doel is om in Rio voor minimaal een 8e plaats te gaan. Realistisch gezien kan dat lukken als alles in het hele traject klopt. Mountainbiken op hoog niveau hangt af van vele kleine factoren. De KNWU heeft ten opzichte van Rudi ook een licht dienende rol in de vorm van Tim Heemskerk, de Bondscoach. De kleine dingen in het topsportleven van een mountainbiker worden zo veel mogelijk door Tim ingevuld. Theoreticus als hij is, is er de zorg voor een koel vest, de zorg om koud drinken te leren drinken. Koeling van binnen uit en koeling door een koel vest zijn zomaar 2 dingen die in Rio van wezenlijk belang kunnen zijn.

“De KNWU zorgt voor de kleine details in Rio, de eigenlijke training gebeurt met mijn trainer Ivo van Herk”

Rudi vertelt: “De band tussen mij en Ivo is goed en erg veel vertrouwen is daar een gevolg van. Ivo geeft me de nodige impulsen en kan ook als het nodig is hard zijn in mijn trainingen en schema’s. Onze samenwerking gaat ver terug en heeft voor mij altijd de vruchten afgeworpen die ik wilde. Samen met Ivo heb ik heel wat mooie resultaten en kampioenschappen aan goed gevolg gedaan. Trainingstechnisch gaat het nu om 2 dingen, het tussenstuk van het parcours in Rio ligt tussen 2 bergen in en daar is snelheid belangrijk. De 2 bergen verlangen dan weer kracht en klimvermogen. Het parcours heb ik verkend en dat is een leuke en mooie bijkomstigheid. Speciaal op een dergelijk parcours trainen, is echter vrijwel onmogelijk. Na de Alpentour volgen voor mij de HC wedstrijd in Heubach en het WK Mountainbike in Nove Mesto. Dit zijn geen doelen op zich dit jaar, maar ook daar wil ik zo goed mogelijk presteren. Als je daar goed rijdt, krijg je namelijk ook een goede moraal wat er weer voor zorgt dat de rest van de weg naar Rio met veel voortvarendheid aangevangen kan worden.”

Een bepaalde druk ligt er natuurlijk wel op zijn persoontje, maar dat is iets waar Rudi goed mee om kan gaan. Dit is in het verleden heel goed bewezen door op grote wedstrijden goed te presteren.

Rudi gaat verder: “Nederland staat met de grootste ploeg ooit op de Olympische spelen en voor de derde keer ben ik daar een onderdeel van. Dit stemt me als topsporter tevreden en alles staat dan ook in het teken van Rio. Eén keer in de vier jaar zijn deze wedstrijden en dat maakt ze heel bijzonder. Wel jammer dat bijvoorbeeld een Michiel van der Heijden of Mathieu van der Poel niet mee gaan. De kwalificatie-eisen zijn hoog, maar wel voor iedereen hetzelfde. Ambitie wil je als land zo veel mogelijk op hoog niveau doen.”

“Het was sowieso leuk geweest met twee bikers, omdat je dan met elkaar op kan trekken en samen kan verkennen en trainen”

Tenslotte nog dit, er komt te weinig talent boven drijven in Nederland. Een goede competitie van jeugd tot elite mountainbiker zou goed zijn om dit in de toekomst meer van de grond te krijgen. We hebben in Nederland helaas geen mooie hoge bergen om te trainen, daarin zou bijvoorbeeld een nationale bond wel meer kunnen gaan betekenen. Het mountainbiken van nu in de XC-discipline is erg explosief en daar kan je goed naar toe trainen. Ook de parcoursen die almaar technischer en zwaarder worden, zouden meer gereden moeten worden om daar beter naar toe te groeien. Op regionaal gebied gebeurt er wel het een en ander, maar het is nu te weinig en ook daar zou bijvoorbeeld een nationale bond meer in kunnen betekenen. Er zijn momenteel maar een paar goede talenten die richting de Elite gaan en daar moeten we vooralsnog zuinig op zijn.

Voor nu bedanken wij Rudi van Houts voor dit mooie interview. Heel veel succes in je voorbereiding en in je wedstrijden die je nog gaat doen. Natuurlijk leven wij ontzettend mee en hopen op een mooi resultaat voor jou! #DestinationRio2016