Testverslag Corratec E-Bow 29 E-mountainbike

Natuurlijk kregen we naar aanleiding van deze test al commentaar, word je oud, heb je geen zin om te trappen, Luilak enz enz. Mooi dan hebben we die onzin ook weer aangehoord en kunnen we door. De mogelijkheid kwam om er via de Nederlandse Corratec importeur een te testen, waarvoor we natuurlijk www.rs-bicycles.com bedanken.

De Corratec E-Bow 29 mountainbike, altijd wilden we eens weten hoe dat nu rijd in het bos. Getest op onze eigen technische mountainbike ronde in Helmond. Nu hadden we die kans en hebben we die aangegrepen voor een mooie snelle tocht. Ook kwam het woon-werk verkeer om de hoek kijken, 3 weken met de E-Bike naar het werk. Elke dag 72 km, heeft dat effect op mijn conditie en hoe voel ik me dan na 3 weken. Het waren in totaal toch een kleine 1200 km die we afgelegd hebben met deze testfiets. Ruim 1000 km op de weg en woon-werk, ongeveer 200 km offroad op de mountainbike route’s rondom Helmond.

WP_20160921_003[1]

Het opvallende BOW frame is in ieder geval een mooie blikvanger, in het wit-lichtblauw met wat kleine accenten van rood er in. Veel mensen kijken je na of blijven even staan. Het frame is redelijk lang wat de fiets veel stabiliteit geeft op lange recht paden. In het bos op een technische route is het dan iets minder, eerder insturen helpt om snel een bocht te rijden. Opvallend is dat je er heel goed mee weg komt op een technische route. Blijven schakelen en actief schakelen is het devies om altijd de motor mee te laten werken. Je blijft heel goed op snelheid, de meest gebruikte stand in het bos was sport en turbo. Laten we het anders stellen, in het bos gedraagt de E-bow zich als een elektrisch cross motortje. Je hebt constant de beschikking over alle extra power als je actief blijft schakelen. Natuurlijk kun je op de lange rechte stukken volle bak gaan, met een snelheid van 40+ door het bos.

WP_20160921_005[1]

Is een dergelijk E-bike geschikt voor het woon-werk verkeer ? Ik zou bijna willen zeggen van wel. Als mountainbiker ben je gewend aan de wat diepere zit, de gewone man kan wellicht beter een E-bike nemen die meer in het hybride segment zit. Een onverhard pad of weg op je route, geen probleem met deze Corratec E-bow. De Continental banden geven je ook bij hogere rechtuit snelheid voldoende grip en stabiliteit. Mijn route richting Weert is gelegen langs de Provinciale weg, redelijk saai dus. Halfweg mijn route kan ik echter het achterland in en is het volop genieten van de rust. Een motor op je fiets die geen herrie maakt, de suizende wind langs je gezicht. Die heerlijke morgen zonder auto’s op dat stukje van je route. Ook dat is woon-werk verkeer met deze snelle E-bike.

WP_20160921_010[1]WP_20160921_011[1]

De Corratec E-Bow 29 is uitgerust met een Bosch performance 45 motor. Onze geteste fiets had een 400 Wh accu pack, de nieuwe 2017 modellen zijn uitgerust met een 25% grotere capaciteit in de accu. 500Wh is er nu tot je beschikking. De geteste capaciteit in de 400Wh accu was 36 km in de turbo stand. Op de Sport stand gaat dat al naar 48 km en in de Tour stand heb je 56 km tot je beschikking en je snelheid bedraagt 36-38 km per uur. Wind mee of wind tegen zijn wel omstandigheden die mee tellen voor het verbruik, wind mee natuurlijk meer km. Wind tegen minder km die beschikbaar zijn.

De E-Bow is uitgerust met degelijke 32 gaats velgen en dito naven. Goede no nonsens wielen van het eigen merk ZZYZX van Corratec. Uitgerust met mountainbike banden in dit geval de Continental RaceKing, ook goed lopend op de weg maar zeker in het bos en onverhard. Voor heb je disc brake’s met 203 mm schijven en achter met 180 mm schijven. Veel stop kracht derhalve wat wel nodig is. Een E-Bike weegt immers toch een kleine 15-20 kg meer als er een motor en accu bij komt. De snelheid gaat echt hard omhoog en in noodgevallen kun je echt aan de ankers hangen.

WP_20160921_013[1]WP_20160921_012[1]

Kort door de bocht heb ik genoten van het potentieel wat er in een snelle E-mountainbike aanwezig is. Anticiperend rijden is wel heel belangrijk, je snelheid is hoger dan je denkt. Nieuwe helmen zijn in de maak voor snelle E-bike’s en inmiddels licht en goed. Draag altijd een helm op een snelle E-Bike of speed-pedelec. Woon-werk verkeer is op deze E-mountainbike toch wel mooi, met een goed regenpak er bij kan je heel lang door rijden in het Nederlandse weer.

Wij geven een 8 uit tien voor deze E-Mountainbike. De beslissing om er 1 aan te schaffen leggen we bij de mens zelf neer. Importeur is www.rs-bicycles.com voor www.corratec.com daar kan je deze fiets bekijken. Prijs voor al dit moois in 2017 is €4399.00

Voor dat geld krijg je er ook een goede koplamp en achterlicht set bij van Bosch en Muller, kentekenplaathouder, spiegel en standaard. Ook is deze fiets toegelaten en officieel gekeurd om te rijden in Nederland.

De geteste E-Bike is de fiets van afgelopen model jaar, deze was niet officieel toegelaten en is door ons op eigen risico getest. Ook had deze fiets de genoemde extra uitrusting niet en kost € 3499.00 De E-Bow 2016 is nog wel te leveren.

De geteste cijfers zijn wat wij zelf hebben ervaren in verschillende omstandigheden. Met de nieuwe accu voor 2017 en de nieuwe Bosch motor gaan die cijfers met 1 accu lading uiteraard omhoog.