Update vanuit de KNWU over de situatie en toestand van BMX topper Jelle van Gorkom

Deze week bereikte heel veel mensen het tragische nieuws dat Jelle van Gorkom “Zilveren medaille in Rio” zeer zwaar ten val was gekomen op Papendal. De trainingslocatie waar de selectie en ook anderen trainen in de BMX discipline. De zware val werd veroorzaakt door een niet verwijderde ketting over de BMX baan. Vanuit de KNWU krijgen wij via een persbericht zojuist de huidige situatie door van Jelle.

Rio de Janeiro – Brasil – wielrennen – cycling – radsport – cyclisme – Jelle Van Gorkom of the Netherlands celebrates winning a bronze medal after the final of the men’s BMX at the Olympic BMX Centre of the Rio 2016 Summer Olympic Games on August 19, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. 19/08/2016 – photo PdV/PN/Cor Vos © 2016

Jelle van Gorkom lichamelijk stabieler, situatie nog steeds zorgelijk

BMX’er Jelle van Gorkom ligt op de intensive care na een ernstig trainingsongeval op 9 januari. Hij is inmiddels lichamelijk stabieler, maar de situatie is nog steeds zorgelijk. Van Gorkom laat lichamelijk herstel zien en moet nu op eigen kracht ontwaken uit zijn coma.

Dinsdagmiddag 9 januari kwam BMX’er Jelle van Gorkom ernstig ten val tijdens een training op Papendal. Van Gorkom heeft gebroken ribben, een breuk in het gezicht, een scheurtje in de schedel en beschadigingen aan de lever, milt en nieren. Om zijn lichaam de tijd te geven om te herstellen werd hij slapende gehouden.

Van Gorkom krijgt inmiddels geen slaapmedicatie meer toegediend. Dat betekent dat hij nu op eigen kracht uit zijn coma moet ontwaken. Hoelang dit gaat duren is op dit moment niet in te schatten. Van Gorkom reageert op prikkels en zijn lichaam laat herstel zien. Wel zijn er zorgen over de impact van het ongeval op zijn brein. De artsen kunnen hierover in deze fase nog geen enkele uitspraak doen.

Eventuele ontwikkelingen worden in overleg met de familie gemeld. Op dit moment worden er geen verdere mededelingen gedaan over de gezondheidstoestand van Jelle. Onze gedachten gaan uit naar Jelle, zijn vriendin en zijn familie.