Vijf vragen aan Anne Terpstra

Ook Anne Terpstra hadden wij vijf vragen gesteld. Vanwege drukte heeft ze niet direct kunnen antwoorden en uitstel van de jaardoelen heeft ons genoopt haar gisteren wederom vijf andere vragen te stellen. Gelet op de bijzondere omstandigheden van dit moment zijn hier de 5 vragen aan Anne Terpstra.

1 De Cape Epic werd wreed onderbroken door het feit dat jullie team een van de eerste was die forfait gaven, moeilijke beslissing ?

Anne Terpstra; De Cape Epic zou zondags van start gaan met de proloog en de woensdag voordien ontstond bij ons de vraag of dat wel verstandig zou zijn. Donderdag was een dag waarin er veel ontwikkelingen waren en vrijdagochtend hadden de trainers van zowel Barbara als mij ons het advies te geven niet deel te nemen, omdat het risico in de race village veel te hoog zou zijn. We hoopten op een beslissing van de organisatie zelf, maar toen die maar niet kwam was het voor ons duidelijk dat we de beslissing om ons terug te trekken zelf moesten nemen. We waren inderdaad het eerste team dat dat deed, en die beslissing was niet makkelijk, maar voor ons wel de enige juiste. We hadden niet zonder slecht geweten deel kunnen nemen en waren daarom opgelucht toen de kogel door de kerk was. Desondanks was het natuurlijk wel jammer en viel ons eerste seizoensdoel weg. We verwachtten toen wel dat dat met meerdere wedstrijden ging gebeuren, maar wisten toen nog niet precies hoe het verder zou gaan. 

2 De voorbereiding samen met het team en in het bijzonder Barbara Benko voor de Cape Epic, de conditie was al top ?

Anne Terpstra; Ik heb overall een prima winter gehad en heb geen reden om te verwachten dat ik niet snel zou zijn. In principe voelde ik me klaar voor de Cape Epic. De paar dagen die ik met startnummer rond heb gereden in Zuid-Afrika leken dat te bevestigen. Ook met Barbara ging het goed. We zullen nooit weten of we goed genoeg waren geweest om de wedstrijden mee te bepalen 😉 Gelukkig hadden we de twee weken voor de Cape Epic zou beginnen wel al een erg gezellig en succesvol eerste team camp met GHOST Factory Racing. 

3 Door trainen na de beslissing niet aan de Cape Epic was dat volgens jou de goede beslissing, had je bv geen verlangen terug te keren ivm de Corona crisis.

Anne Terpstra; Nadat we besloten niet aan de Cape Epic deel te nemen waren er verschillende opties. Op dat moment was de situatie in Zuid-Afrika nog rustig en ontspannen en liepen ze ook achter op Europa wat betreft het aantal corona besmettingen. Daarom besloten we bij onze oorspronkelijk geplande thuisvlucht te blijven en er in Zuid-Afrika het beste van te maken. We hebben wel gelijk het directe contact verbroken en zijn meegegaan met de regels die in Duitsland en Nederland gelden op dat moment. Echt door trainen kun je het niet noemen, want mijn planning is op dit moment aardig freestyle, maar ik kon in ieder geval nog in een prachtige omgeving fietsen! We hebben de situatie gewoon goed in de gaten gehouden en regelmatig gecheckt of onze beslissing nog de juiste was. Gelukkig is onze terugreis uiteindelijk ook goed verlopen.

4 Het WK en de spelen zijn afgelast, je jaardoelen zijn nu even waardeloos. Heb je je plannen al bijgesteld of is dat voor nu bijzaak.

Anne Terpstra; Ik heb op dit moment mijn plannen bijgesteld naar het plan: geen plan 😉 Er is nog te veel onzeker om nu een concrete planning te maken, daarom heeft het ook geen zin dat te proberen. Het enige wat we nu kunnen doen is afwachten en ons steentje bijdragen om te voorkomen dat het virus zich te snel verspreid. 

5 Hoe zou nu je seizoen er idealiter uit gaan zien. Bijvoorbeeld een WK in september omdat de spelen weg vallen zou dat een optie zijn, mits alles op korte termijn goed komt met het virus.

Anne Terpstra; Een ideaal plan bestaat in mijn ogen niet, je moet het doen met de situatie en je baserend op de beschikbare informatie zo goed mogelijk voorbereiden. Ik blijf me wel bewegen de komende periode en doe vooral waar ik zin in heb. Zodra we in beeld krijgen wanneer we weer kunnen gaan racen zal mijn trainer mijn schema weer specifieker inrichten.

We hopen dat Anne en haar team snel weer vooruit kunnen en wedstrijden mogen rijden. Stay healthy, stay safe.