Vijf vragen aan Bondscoach Gerben de Knegt

KNWU Bondscoach Offroad Gerben de Knegt, hoe staat het nu met hem? De steun en toeverlaat van heel veel mountainbikers en crossers. Zelf natuurlijk heel veel ervaring in deze 2 disciplines en daardoor de ideale Bondscoach? Volgens ons wel. Gerben die ook heel erg een mensen-mens is en geliefd in binnen- en buitenland. Hij doet zijn werk zonder aarzelen en altijd die menselijke factor in de gaten houdende. Wij hebben vijf vragen voor Gerben.

1 Het Corona virus hakt er hard in, ben jij momenteel een Bondscoach zonder renners?

Gerben de Knegt; “Ik ben geen bondscoach zonder renners, maar wel een bondscoach die op dit moment weinig voor zijn renners kan doen. Alle geplande wedstrijden en trainingskampen inclusief de spelen zijn geannuleerd zoals iedereen wel weet. Gelukkig kan iedereen thuis individueel gewoon trainen en moeten we deze tijd door zien te komen. Uiteindelijk zijn er op dit moment belangrijkere zaken dan sport.”

2 Voor de crisis was je natuurlijk vaak weg, is de tijd momenteel met je gezin een bonus tijd ?

Gerben de Knegt; “Ik ben nu natuurlijk meer thuis dan anders en na een voor mij heel druk veldritseizoen is het wel lekker om meer tijd met mijn gezin door te brengen. Dat voelt wel erg dubbel, maar met een hopelijk druk naseizoen met overlap van mountainbiken en veldrijden probeer ik er ook wel van te genieten.”

3 Alle belangrijke mountainbike wedstrijden en kampioenschappen lijken verloren voor dit seizoen. En nu, vooruitkijken naar het cross seizoen?

Gerben de Knegt; “Of echt alles verloren is dat is natuurlijk de vraag. Wellicht is er vanaf september nog wat mogelijk al denk ik dan zelf eerder op nationaal vlak dan grote internationale wedstrijden. De UCI komt begin mei met een hervormde kalender voor het mountainbiken en we wachten dat dus maar af. De samenvatting van ieder gesprek wat ik dagelijks voer met sporters en begeleiders is: we weten het niet en we moeten afwachten en het niet hebben van duidelijke doelen is voor een sporter erg lastig. Voor het veldrijden gaat ook op dat we niks zeker weten. Dat duurt gelukkig nog even dus ook hier kunnen we niets anders doen dan ons goed voorbereiden en er van uitgaan dat we kunnen veldrijden vanaf september/oktober.”

4 Hoe ga je als Bondscoach überhaupt om met alle teleurstellingen dit seizoen, het nauwe contact met de renners gaat dat gewoon door?

Gerben de Knegt; “Zoals ik eerder al aangaf spreek ik dagelijks met renners en begeleiders en ik merk dat veel renners het op dit moment lastig hebben om gemotiveerd te blijven. Ik denk dat dit normaal is en ook niet erg. Belangrijk is dat ze gezond blijven en vooral rustig blijven trainen om het immuunsysteem niet teveel onder druk te zetten. Op het moment dat er weer duidelijkheid is over een kalender dan zal dat zeker ruim voor de eerste wedstrijden bekend zijn en dan is er nog tijd genoeg om weer harder en specifieker te trainen.”

5 Hoe om te gaan met het feit dat de spelen een jaar uitgesteld zijn, blijven de namen staan of heb je ook nog zoiets van er zal vormbehoud getoond dienen te worden?

Gerben de Knegt; “Ik ben blij dat er snel duidelijkheid was over het uitstel van de spelen omdat dit veel druk heeft weggehaald bij de renners en er nu een nieuw doel met datum is om naar toe te werken. Het is wel zo dat de UCI de olympische kwalificatie ranking die eigenlijk tot 28 mei 2020 zou lopen en in maart voorlopig gesloten is, waarschijnlijk volgend seizoen weer voor 2 maanden open gaat. Als er dan een eind ranking is weten we pas officieel hoeveel startplaatsen we als land hebben. De 1e 2 landen op de ranking krijgen 3 startplaatsen en de landen tussen plek 3 en 7 krijgen 2 startplaatsen. Momenteel staan we bij de mannen 5e en bij de vrouwen 3e.  Om in aanmerking te komen voor die startplaatsen moet je hebben voldaan aan de criteria van het NOC en momenteel hebben we dus met Mathieu van der Poel, Milan Vader, Anne Terpstra en Anne Tauber 4 sporters die hier aan hebben voldaan. Wel is het zo dat als de olympische kwalificatie ranking weer open zou gaan daar dan de 2 vervallen kwalificatie wedstrijden die nog open stonden als kwalificatie wedstrijden in de criteria van het NOC weer in komen. Met andere woorden er zijn dan nog kansen voor andere sporters om zich eventueel ook te kwalificeren.”

Gerben, heel hartelijk dank voor het beantwoorden van deze 5 vragen. Beetje meer duidelijkheid van de mens die de lijnen van de KNWU mee uitvoert. Stay safe, ride solo and see you soon.