Vijf vragen aan Erik Groen

Erik Groen, wie hem niet kent volgt het mountainbiken in Nederland niet. Zeer lange mooie staat van dienst die nog elk jaar uitgebouwd wordt door Erik, hoe sportief wil je het hebben. Ook in deze moeilijke tijd hebben wij 5 vragen gesteld aan de Nestor (mogen we wel zeggen) van het Stappenbelt Specialized mountainbike racing team.

Foto via FB van Erik Groen, 4 stage race Lanzarote.

1. Je had een goede start van het seizoen, hoe belangrijk was dit voor jou ?
 
Erik Groen; Voor mij was een goede start belangrijk om meer punten te scoren voor de UCI-ranking. In de wereldbekers die ik wil rijden is een goede startpositie erg belangrijk en hier heb je veel uci punten voor nodig. Daarnaast is het altijd fijn om goed te beginnen, zodat je weet dat je de winterperiode goed bent doorgekomen.
 
2. Hoe nu verder, je hebt een baan en bent mountainbiker ?
 
Erik Groen; Eigenlijk verandert er voor mij niet veel. Ik heb het sporten altijd gecombineerd met studie en werk. Juist nu het werk een groter en stabieler aandeel van mijn leven is geworden, merk ik dat ik veel meer rust heb gevonden. Werk zorgt voor extra structuur, je hebt meer sociale contacten en kunt je focussen op andere zaken dan alleen fietsen. Daarnaast is het leuk om te ervaren dat je je sportmentaliteit goed kan inzetten en jezelf ontwikkelen binnen een mooi bedrijf.
 
3. Heb je al gedachten over het nieuwe seizoen, momenteel even uitgesteld.
 
Erik Groen; Op dit moment is dat erg lastig. Ik wil graag een medaille behalen op het NK XCO in de elite categorie en een goed resultaat behalen in een worldcup.  Al verwacht ik dat er een kleine kans is dat we überhaupt wedstrijden gaan rijden dit jaar. Ik vind het erg leuk om hard te trainen en te ervaren dat je beter wordt. Dat gevoel motiveert mij al voldoende om klaar te staan op het moment we weer wedstrijden kunnen rijden.
 
4. Vorig seizoen was dan niet helemaal goed, sterke verbetering in 2020. Wat is er veranderd?
 
Erik Groen; Ik heb altijd erg veel hinder van allergieën in het begin van het seizoen, waarna het altijd zoeken is naar het goede gevoel. Net zoals andere jaren kwam dit gevoel later in het seizoen weer terug, met een 2e plaats in Sittard achter Milan Vader als mooiste resultaat. Helaas voor mij zijn er weinig races meer in het 2e deel van het seizoen, maar één goed resultaat zorgt er voor dat je weer de bevestiging krijgt. Daarnaast ben ik deze winter gaan samenwerken met Maarten Nijland als mijn trainer. Met zijn nieuwe inzichten en trainingsaanpak heb ik ook weer grenzen weten te verleggen en meer vertrouwen gekregen in mijn eigen kunnen. Deze nieuwe aanpak zorgt ook weer voor extra motivatie bij mij. Op dit moment ben ik beter dan ooit, alleen heb je daar niets aan als er geen races zijn.
 
5. Je verwachtingen voor dit jaar. Je bent toch al een beetje een oude rot in het vak maar toch elk jaar nog verbeteren, hoe realiseer je dat?
 
Erik Groen; Eigenlijk besef ik mij dat helemaal niet, maar ik ben ondertussen wel één van de oude garde. Ik heb in 2019 zelfs mijn 20-jarig jubileum kunnen vieren als wedstrijdrenner, haha. In 1999 reed ik mijn eerste mountainbikewedstrijd. Zo lang voelt het zeker niet, maar die ervaring kan ik vaak goed gebruiken. Alsnog ben ik zenuwachtig voor iedere wedstrijd. Als dat er niet meer is, dan doet het je ook niet meer genoeg in mijn optiek.  Voorop staat dat ik er vooral erg veel plezier in heb. Niet alleen de wedstrijden, maar ook het trainen, het reizen en de mensen in het mountainbikewereldje houden het voor mij nog steeds leuk. Het Stappenbelt – Specialized Mountainbike Team zorgt er voor dat ik mijn sport nog steeds kan uitoefenen op dit niveau. Naast al het top materiaal, zijn er ook een heleboel mensen die het team dragen en waar ik erg goed mee kan opschieten. Ook buiten het fietsen om. Naast het team ben ik ook erg blij dat mijn vriendin, Marian, 100% achter mij staat in wat ik doe. Net als de rest van mijn (schoon) familie.  Voor mij staat persoonlijke ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal voorop. Daar heb je je hele leven iets aan. 
 
 
Erik, hopelijk ook voor jou een snelle restart van seizoen 2020, met veel plezier blijven wij ook jou volgen. Stay healthy, stay safe.