Vijf vragen aan Sam de Nijs

Sam de Nijs de Noord-Hollander met de lange adem. Hij vind dat XC wedstrijden rijden heel mooi maar is met zijn tengere pezige lijf zeer goed geschikt voor het betere lange afstands werk. Dat heeft hij al laten zien, zeer vroeg in het seizoen wat inmiddels al lange tijd is onderbroken in de 9th Wave Marathon. Tijd voor 5 vragen aan deze toffe biker uit Noord-Holland en uitkomend voor Mountainbike team Noord-Holland.

Foto via FB page van Sam de Nijs

 

1 Na een goede winter heb je met trainingskampen en enkele beachraces je conditie al scherp gezet. Ook heb je de eerste overwinning al gehad in de 9th wave marathon en nu?

Sam de Nijs; Ik heb inderdaad een hele goede winter kunnen draaien ondanks een knieblessure aan het begin die mij 3,5 week heeft gekost. Dit gebeurde in de wedstrijd Hoek van Holland – Den helder, de langste strandrace ter wereld. Deze blessure had ik al eerder gehad en daardoor wist ik precies hoe te handelen, wat te doen en vooral wat niet. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik half december een goed trainingskamp kon afwerken op het zonnige Lanzarote.

Door deze blessure en het trainingskamp heb ik heel veel strandraces gemist en kon ik de strandrace competitie wel vergeten. Ik heb Egmond-pier-Egmond en een wedstrijd uit de Veluwse wintercompetitie nog gereden als training, maar door een gat in de strandrace kalender en het volgende trainingskamp wat al voor de deur stond heb ik verder  weinig wedstrijden meer kunnen rijden. Best jammer want de strandraces zijn hele goede trainingswedstrijden om de winter door te komen. Dit jaar kwamen de wedstrijden simpelweg niet zo goed uit!

Ja de eerste overwinning is binnen en daar was ik heel blij mee: vooral door het gemak waarmee het kwam die dag. De 9th wave marathon was echt puur een training en een goede meting om te zien of ik gegroeid was deze winter. Na 25 km gaf ik gas op een klim en zag ik dat alleen mijn broer Robbert nog in mijn wiel hing. Samen hebben we toen besloten door te rijden en te zien waar het schip zou stranden. Snel na de aanval werd duidelijk dat ik de sterkste was en heb ik het meeste kopwerk gedaan in de 2e ronde van 35 km. Op de laatste 500 meter sloot Patrick de Laat nog aan en toen heb ik eieren voor mijn geld gekozen door keihard naar de finish te sprinten. Het 1-2 tje met mijn broer in onze categorie maakte mijn overwinning extra mooi! De motivatie na de 9th wave marathon was heel hoog en ik had een hele mooie internationale planning met een aantal grote doelen. Deze is echter helemaal weggevallen helaas en ik leef net als alle andere sporters in het grote ongewis qua planning.

2 Hoe erg is de situatie bij jou i.v.m. het virus, is het goed te doen om door te trainen?

Sam de Nijs; Het virus is bij ons momenteel nog erg klein. Er is wel een handje vol bevestigde besmetting op het dorp maar daar merk ik heel weinig van. Ik heb er in mijn trainingen of manier van trainen eigenlijk ook geen last van.  Ik zit wat dat betreft best in een luxe situatie en daar ben ik me dan ook maar al te goed bewust van.

Mijn week ziet er nu ongeveer zo uit:

  • Krachttraining doe ik bij mijn schoonzus. Zij is crossfitster en heeft momenteel een krachthonk thuis.
  • Fietstrainingen mogen in Nederland voorlopig allemaal nog buiten.
  • Wedstrijden doe ik op het online platform zwift. Thuis hebben wij een hele wahoo setup staan met een kickr, kickr climb en kickr headwind. Dit maakt online wedstrijden doen echt wel leuk en het is ook een serieuze inspanning!

 

3 Heb je al gedachten over een eerste officiële wedstrijd waar je wilt vlammen of heb je alles in de ijskast staan i.v.m. het virus?

Sam de Nijs; Ja de gedachte-molen over wanneer we weer mogen koersen draait op volle toeren. Het probleem is alleen dat het niet te voorspellen is wanneer de eerste wedstrijd weer verreden mag worden. Ik houd daarom rekening met een aantal scenario’s en meer kan ik voor mezelf ook niet doen.

Voor nu zou de eerste officiële wedstrijd het NK zijn op het thuisparcours in Spaarnwoude. Echter zou ik idealiter nog een paar (UCI) koersen willen rijden voor het NK om niet helemaal blanco aan de startlijn te verschijnen op het NK.  

4 Het is hopen dat het NK 10-12 Juli doorgaat of heb je gemengde gevoelens bij deze datum?

Sam de Nijs; Het NK staat, zoals ieder jaar, natuurlijk met rood omcirkeld in mijn agenda. Natuurlijk hoop ik dat het NK doorgang gaat vinden de komende weken. Op de vraag of het een realistische datum is durf ik echt niet te zeggen. Zelf denk ik dat dit misschien nog wel iets te voorbarig is en aan de andere kant is het fijn dat er een datum is vastgelegd. Dit geeft mij enigszins houvast en ik kan daadwerkelijk ergens op plannen.

5 Hoe zijn je verwachtingen na enkele maanden geen wedstrijden rijden, iedereen loopt tegen hetzelfde aan?

Sam de Nijs; Wat ik kan verwachten is moeilijk te zeggen. Ik weet van mijzelf dat ik momenteel fit ben en dat ik grote stappen heb gemaakt deze winter, dit heb ik kunnen tonen in de 9th wave marathon. Als we straks weer mogen beginnen, is het eigenlijk alsof we uit een winterstop komen. Normaal gesproken staan we aan de start in Berlicum eind maart en weet je na 90 minuten koers hoe je er op dat moment voor staat. Nu heb je hetzelfde alleen dit gebeurt mogelijk op het NK. Het is een beetje zuur als je dan geen goede uitslag rijdt maar aan de andere kant is het ook een uitdaging om deze periode zo goed mogelijk door te komen en te zorgen dat je straks klaar ben om zonder enige voorbereidingswedstrijd te vlammen op een NK. Wat dat betreft zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.

 

Ride alone, stay safe and see you on the race’s