Voorbeschouwing Belgisch Kampioenschap Elite mannen

Met de wereldkampioen uit eigen land is een Belgisch kampioenschap altijd wel een beetje geladen. Wout van Aert heeft tot heden toe niet een goed seizoen en de honden ruiken bloed. Met andere woorden kan het BK wel eens een andere naam krijgen die de trui mee naar huis neemt. Sven Nys hoopt natuurlijk dat het iemand uit zijn ploeg is. Bij Marlux-Bingoal hangen ze de vlag uit als er een van hun ploeg zou winnen. De ploeg van Sweeck zit op een uitschieter te wachten. Mogelijkheden zijn er genoeg zouden we bijna kunnen zeggen. Kruibeke is een nat parcours als je de kenners moet geloven en er gaat nog regen vallen. Gaat de kracht winnen van souplesse of is het de combi van die 2 die de rest zijn wil op legt. Vast staat dat de winnaar niet van te voren bekend gaat zijn. Live op TV zodat wij ook kunnen kijken, interessant aanstaande Zondag. Hieronder de kanshebbers op een rijtje.

Wout van Aert, je kan gewoon niet om hem heen. Op zijn minst te zeggen dat hij een lastig seizoen doormaakt. De perikelen rond zijn persoon worden vooral in België behoorlijk uitvergroot. Niet bepaald bevorderlijk voor zijn gemoedsrust en de tekenen wijzen er op dat hij het mee heeft genomen in zijn wedstrijden. Inmiddels is de storm rond Wout wel wat gaan liggen en heeft hij de geestelijke rust die zo belangrijk is. De laatste weken is ook zichtbaar dat hij beter gaat rijden, niet onbelangrijk richting de kampioenschappen. Maar zoals gezegd “de honden ruiken bloed” en Wout van Aert zal zeker op zijn tellen moeten passen. Foutjes worden hard afgestraft. Gaat hij “best of the rest” van zich af schudden ?

Toon Aerts is zeker dit jaar de runner up en bij vlagen stukken beter dan de Wereldkampioen. Niet altijd zit het hem mee, pechduiveltje mag wat hem betreft wel even weg blijven. Toon die heeft laten blijken zeker wel de goede vorm te pakken te hebben. Met in het achterhoofd dat hij ook dit seizoen zijn eerste wereldbeker wedstrijd heeft gewonnen moet je hem geen halve kans geven. Toon kan inmiddels ook de wedstrijd hard maken, wel of niet met zijn team maten. Het kampioenschap is een wedstrijd van een dag en dan moet je goed zijn. Heeft Toon Aerts zijn dag en een goede start dan krijgt hij vleugels. Misschien een solo van begin tot eind, hij kan het wel. Een laatste ronde versnellen ? dat kan Wout van Aert ook. Hij hoort bij de top favorieten voor de titel.

Michael Vanthourenhout, niet te onderschatten. De outsider misschien wel voor de titel maar zeker een van de favorieten. De flyer uit de Marlux-Bingoal ploeg kan veel, is behendig met de fiets en Zondag misschien wel de te kloppen man. Gaat zijn kracht-souplesse en behendigheid het winnen van de twee top favorieten ? Michael kan zeker wel wat, beslist wel meer als het erg nat zou zijn. Zijn karakter trekje van geef nooit op kan hem van pas komen. Mee gaan vanaf de eerste meter is wel belangrijk, mis je start niet omdat deze cruciaal is. Je weet niet hoe de wedstrijd loopt en hij zit beslist op het vinkentouw. Een podium plaats is erg belangrijk voor hem. Misschien kan hij laten zien wat hij al eens heeft laten zien, kampioen worden.

Laurens Sweeck, hij behoort net als Vanthourenhout niet tot de topfavorieten maar is een man om rekening mee te houden. Als hij wat meer met het kopje koerst en iets minder met zijn krachten smijt kan hij als runner up lang mee. Misschien zelfs wel tot de laatste ronde. Laurens Sweeck is het type, ruwe bolster blanke pit en hij gaat er altijd vol voor. Dat is mooi om te zien, Grinta is altijd goed. Laurens is zeker in staat om boven zich zelf uit te stijgen, hij krijgt op bepaalde momenten vleugels als alles goed loopt. Mooi is natuurlijk als hij dat Zondag zou krijgen. Mee strijden met de kop van het veld. Laten zien dat hij zijn mannetje staat. Laten we het hopen dat zijn krachtige rijstijl een beetje beloont wordt.