Voorbeschouwing NK Elite vrouwen in Huijbergen

Het NK in het Nederlandse Huijbergen kan en wordt in de Internationale pers ook wel aangeduid als een kleine Worldcup wedstrijd. Met al de top rensters uit Nederland is dat een vergelijking die wel een stukje waarheid bevat. De Elite vrouwen hebben hun eigen kampioenschap zonder de U23 en Junior vrouwen. Dit geeft aan dat de KNWU in ieder geval serieus bezig is met de Internationale beweging bij de vrouwen wedstrijden. De nootjesberg in Huijbergen wordt toch een breekpunt in deze wedstrijd. het parcours is aangepast met verbeterde omstandigheden voor de pit crew en een mooier parcours.

Marianne Vos zal alles uit de kast moeten halen om de rood-wit-blauwe trui te kunnen veroveren. Met een deelnemersveld van 34 vrouwen (volgens inschrijflijst) is er genoeg kwaliteit om op het scherp van de snede te koersen. Opletten is het devies, zeker op de technische secties. Op bepaalde punten ben je snel uit het zicht en dat kan gunstig zijn voor een vroege aanval. Marianne is goed in vorm wat ze maar weer eens etaleerde in het Belgische Zolder met een klinkende overwinning. Wie houd haar van die trui af ?

Lucinda Brand, scherp en sterk. technisch veel beter dan eerdere jaren en goed in vorm. Lucinda heeft al 2 wereldbekers op haar naam staan en laat zich door niemand zo maar de kaas van het brood eten. Lucinda kan een stukje alleen rijden maar ook op de juiste momenten een versnelling plaatsen. Ze is zeker zo sterk als Marianne Vos en de andere vrouwen. Zal Lucinda het kunnen voltooien, die solo naar de nationale kampioenstrui. Ze zal zeker ook scherp moeten zijn en net als de anderen op tijd moeten reageren. Gaat het Lucinda worden ?

Annemarie Worst, Europees kampioene en ook dit jaar al laten zien dat ze haar pappenheimers kent. In de zware wedstrijden die er al geweest zijn heeft ze laten zien op elk moment in de wedstrijd te kunnen reageren op een uitval of een ontsnapping. Soms gaat het wat minder maar ook soms echt een stuk beter. Het golft wat op en neer en het pechduiveltje heeft ze ook al eens gezien. Annemarie zal zeker erg scherp zijn omdat de Nationale kampioenstrui haar net zo goed zal staan als de Europese trui. Kan ze uithalen net als in Rosmalen, we gaan het zien aanstaande Zondag.

Denise Betsema “the new kid on the block” dat mogen we misschien wel stellen. Een derde plaats tijdens het EK in Rosmalen deed iedereen een beetje verbazingwekkend aan. Niets is minder waar, ze had op dat moment al wat wedstrijden gewonnen. Fris nieuw gezicht maar zeker niet om geen rekening mee te houden. Al zeer mooie overwinningen geboekt dit seizoen, de Worldcup in Koksijde bijvoorbeeld was er een om in te lijsten. Denise zal alles in het werk stellen om tegen gas te geven in Huijbergen. Wie gaat er voor Denise juichen ?

Dan hebben we met deze 4 vrouwen wel de grootste kanshebbers gehad voor de titel. In de tweede golf Nederlandse toppers zijn een paar vrouwen die ook weten wat winnen is maar momenteel terug aan het komen zijn van behoorlijke tegenslagen in hun Carrière. Maud Kaptheijns die toch al weer eens regelmatig haar gezicht laat zien is een belangrijke outsider Zondag. Met een goede of superdag zou ze zomaar mee kunnen strijden. Maud is zeker niet te beroerd om een avontuur aan te gaan. Sophie de Boer, ze is op de weg terug maar het gaat haar natuurlijk niet snel genoeg. Kan Sophie haar schulp een beetje afgooien en mee strijden voor de titel ?

Al met al een spannende en zeer mooie wedstrijd in het verschiet bij de vrouwen Elite. Zoals het hele seizoen al is het de spannendste wedstrijd van de dag.