Vrijdag XCC dag tijdens de Worldcup in Albstadt

Vandaag gaat het dan gebeuren, de eerste WB wedstrijd van dit siezoen in het Zuid-Duitse Albstadt. Een mooi parcours, lange klimmen met steile uitlopers, northshore gedeeltes, en lange redelijk goed lopende, licht hellende stroken in de aanloop naar het klimwerk. Voor ieder wat wils zou je denken. Toch heeft dit parcours zijn eigen wetten en liefhebbers. Eerst en vooral was daar die eerste XCC race van het WB seizoen.

De vrouwen lieten er geen twijfel over bestaan dat er geknokt moest worden voor iedere meter. in Ronde 3 gaat Indergand er van tussen en ze zal 3 ronden alleen wegblijven. In de tussentijd zijn er wat lichte schermutselingen in de achtervolgende groep waar ook onze eigen Anne Terpstra deel van uit maakt. Elke ronde stuivertje wisselen en vechten voor je plekje. In de laatste ronde steekt Pauline Ferrand Prevot de lont in het kruidvat en rijd in een ruk het gat dicht ( 14 sec) en neemt de kop over om snel de wedstrijd naar zich toe te trekken. Indergand krijgt geen loon naar werken en moet tevreden zijn met de 2e plaats. De 3e plaats is dan voor Annie Last die zich duidelijk heeft laten gelden. Anne Terpstra doet het goed en wordt 7e wat recht geeft op de eerste startrij aanstaande Zondag bij de XC wedstrijd. Anne Tauber is 20e, Sophie von Berswordt is 35e en Githa Michiels is 39e.

Bij de mannen werd wel een duel verwacht tussen de grootheden. Mathieu van der Poel en Nino Shurter die zich beiden willen laten gelden en altijd voor een overwinning vechten. in de 2e ronde steekt van der Poel de lont in het kruidvat en is Nino Shurter de enige die uiteindelijk aan kan sluiten. In de 3e ronde komt alles weer terug bij elkaar. Gezapig spannend is de wedstrijd met constant kleine aanvallen van OA Shurter, Koretzky, Avancini en Flueckiger. Als dan de laatste ronde ingaat is het na de 3e bocht Mathieu van der Poel die andermaal aan de haal gaat en meter na meter afstand neemt. Ook Nino Shurter en Viktor Koretzky zijn niet bij machte om de snelle en sterke Nederlander terug te halen. Mathieu van der Poel wint afgetekend, Victor Koretzky wint de sprint van Nino Shurter voor plek 2 en Shurter op plek 3. Ook Milan Vader laat zich de hele wedstrijd zien en maakt in de laatste ronde een klein slippertje en moet genoegen nemen met de 14e plaats. Jens Schuermans tenslotte pakt een mooie 18e plaats. Op startrij 1, 2 en 3 is in ieder geval een plekje vrijgehouden voor een mountainbiker uit de Benelux dat hopelijk beloofd voor de wedstrijd aanstaande Zondag.

Offroadbikers had ook een telefoon gesprek met Lotte Koopmans uit Nijmegen. De Flying Dokter die zo graag doet mountainbiken. Lotte die andermaal op de ondersteuning van de Nederlandse selectie mag rekenen en daar zeer blij mee is. Professionele begeleiding van mensen die weten wat ze doen is erg prettig tijdens een worldcup wedstrijd aldus Lotte. Lotte die ook uitkijkt naar haar eerste worldcup waar iedereen is. Een parcours wat ze graag mag zien ivm haar klimkwaliteiten en ze hoopt op een plaats bij de eerste 40 na de finish. Ik sta wel vrij ver naar achteren verteld ze ons maar dat kan ook een voordeel zijn ( je kan veel bikers inhalen ) De eerste ronde gaat wel bepalend zijn, je kan met een gelukje zomaar 20-25 plaatsen verder naar voren beginnen aan de klim als er een gaatje is in de startaanloop. Van mijn eigen kracht uitgaan en de wedstrijd goed indelen is het devies.

Anne Tauber die we even spraken via whatsapp. De biker van het team van Bart Brentjes is gebrand op een goed resultaat dit weekend. De XCC is alvast begonnen met een 20e plaats. De 3e startrij is mijn deel en vandaaruit zit ik al dicht genoeg tegen de eersten van het veld aan. Het is aan mij om deze wedstrijd goed te volbrengen. Als ik hard en goed fiets, geen foutjes maak en op mijn best presteer dan ben ik dit weekend tevreden. Het ziet er naar uit dat het droog is Zondag en we zullen na een paar ronden weten hoe de verhoudingen precies liggen. De punten zijn ook weer belangrijk voor het verdere verloop van dit seizoen. Samen met Anne Terpstra hebben we als Nederland ook bij de vrouwen 2 ijzers in het vuur die goed in vorm zijn.

Succes vandaag aan alle bikers en go go go vanuit Offroadbikers.eu.